Fritatta

autor: , kategoria: omlety , dodano: 2010-10-12
  • Fritatta

Składniki:

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i obgotować tak, aby było miękkie, ale się nie rozpadały. Pokroić w ósemki.
Na patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Po ok. 5-10 min. (jak papryka będzie miękka), dodać ziemniaki, kiełbasę lub szynkę pokrojoną w kostkę, kukurydzę, fasolę.

Jajka rozbełtać i doprawić solą oraz pieprzem. Można też dodać inne przyprawy (ja dosypuję czasem bazylii lub oregano). Zalać tym warzywa na patelni.
Smażyć pod przykryciem na średnim ogniu. Gdy wierzch już się zetnie (to może trochę potrwać :P) posypać startym serem żółtym.

Generalnie ja tego na patelni nie obracam. Omlet właściwie można zrobić ze wszystkim, co ma się akurat w lodówce, ale tak jest najsmaczniej ;)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem