Fritatta

autor: , kategoria: omlety , dodano: 2010-10-12
  • Fritatta

Składniki:

  • cebula [1 szt.]
  • papryka czerwona [1 szt.]
  • fasola czerwona [1 op.]
  • kukurydza konserwowa [1 op.]
  • ziemniaki [4 szt.]
  • kiełbasa [1 szt.] (lub szynka w kostkę)
  • jajka [6 szt.]
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • ser żółty

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i obgotować tak, aby było miękkie, ale się nie rozpadały. Pokroić w ósemki.
Na patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Po ok. 5-10 min. (jak papryka będzie miękka), dodać ziemniaki, kiełbasę lub szynkę pokrojoną w kostkę, kukurydzę, fasolę.

Jajka rozbełtać i doprawić solą oraz pieprzem. Można też dodać inne przyprawy (ja dosypuję czasem bazylii lub oregano). Zalać tym warzywa na patelni.
Smażyć pod przykryciem na średnim ogniu. Gdy wierzch już się zetnie (to może trochę potrwać :P) posypać startym serem żółtym.

Generalnie ja tego na patelni nie obracam. Omlet właściwie można zrobić ze wszystkim, co ma się akurat w lodówce, ale tak jest najsmaczniej ;)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kulinarne ciekawostki 05 - nerkowce

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta