Naleśniki po mojemu

autor: , kategoria: naleśniki, kuchnia polska , dodano: 2010-10-14
  • Naleśniki po mojemu

Składniki:

  • mąka razowa [2 szklanki]
  • mąka pszenna [1 szklanka]
  • jajka [3 szt.]
  • mleko [2 szklanki]
  • woda [1 szklanka]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • sól
  • pieprz
  • papryka (przyprawa)
  • majonez [1 łyżka]
  • jogurt naturalny [1 szt.]
  • czosnek [3 ząbki]
  • sól
  • pieprz
  • tuńczyk [3 ] (puszki)
  • groszek konserwowy [1 ] (puszka)
  • kukurydza konserwowa [1 ] (pusz)
  • cebula biała [3 szt.] (małe)
  • ser żółty
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Pierwszy raz zrobiłam w tej formie na kolacją dla TZ na dzień chłopaka. Nie miałam już czasu na zakupy, więc musiało starczyć to co miałam w domu. Tak nam zasmakowały, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem :)
Z mąki, mleka, wody jajek, proszku do pieczenia i przypraw (sól standardowo, ale lubię dodać pieprz i paprykę słodką) robię naleśniki. Do ciasta dodaję oliwę (na oko, około 1-2 łyżki), żeby nie wylewać później na patelnię. Z tej ilości wyszło mi 9 naleśników.
Z jogurtu, majonezu, czosnku, soli i pieprzu robię sos czosnkowy.
Z groszku, pokrojonej cebuli, kukurydzy, tuńczyka, soli i pieprzy przygotowuję farsz.


Każdy usmażony naleśnik smaruję sosem i wykładam farsz, składam, układam na blachę i posypuję startym serem. Zapiekam 30 minut w temperaturze około 150.


Jak ktoś nie lubi tuńczyka to myślę, że świetnie zastąpi go szynka konserwowa :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: kutia wigilijna

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką