Risotto grzybowe wg.Sensuel

autor: , kategoria: dania z ryżu , dodano: 2010-10-15
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Risotto grzybowe wg.Sensuel
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Risotto grzybowe wg.Sensuel

Składniki:

Przygotowanie:

Grzyby myjemy o ile są świeże z lasu, albo rozmrażamy o ile są mrożone.

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle lub margarynie. Jak mamy jedną dużą to nam starczy, a jak są mniejsze to lepiej dac 2 szt.
Cebulkę smażymy na maśle/margarynie tak długo aż się zeszkli.

Dodajemy pokrojone w większe kawałki umyte grzyby.

Całość razem chwilę podsmażamy.Ja dodaję w tym momencie trochę przyprawy do ziemniaków ;).

Dodajemy ryż i mieszamy ze wszystkim.

Jak ryż dobrze wymiesza się z grzybami i cebulką to wlewamy wino.
Mieszamy całość.

Stopniowo dodajemy bulionu. Proponuję dać najpierw jakieś 500 ml,a potem dolewać w miarę gęstnienia.

Dorzucamy liść laurowy i zielę angielskie.

Gotujemy całość na średnim ogniu tak długo, aż ryż będzie miękki.

Doprawiamy solą i pieprzem białym wg własnego smaku.

Dodajemy całe opakowanie serka Philadelphia. Może być inny, ale ważne, aby był z tych kremowych.

Na sam koniec można dodać drobno posiekanej natki pietruszki (ilość wg uznania).


Mam nadzieję (jak zwykle), że wszystko ładnie się zapisze :)

* czas gotowania to u mnie ok.60 min
* ilość porcji zalezy od tego kto ile je :)
* a jak grzyby sami zbieraliśmy to danie prawie za darmo ;)

    Śr. ocena: 4.67 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Doti_, 2010-10-15 22:43:58
    Doti_
    2
    Pycha Robiłam jakiś czas temu właśnie grzybowe risotto i to w bardzo podobny sposób co Ty A tak wogóle to uwielbiam risotto i staram się eksperymentować z różnymi smakami np.: gorgonzola + szynka - polecam!
  • magdzia55, 2010-10-28 11:34:45
    magdzia55
    czy można użyć pieczarek?
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-10-28 13:20:08
    Sensuel
    madzia55...nie robiłam tego jeszcze z pieczarkami,ale możesz spróbować .Myślę,że można.
    Komentarz
  • MoniaK, 2010-11-11 11:24:01
    MoniaK
    Kurczę, nie mam wina a chętnie wypróbuję ten przepis. Ciekawe czy smak będzie o wiele groszy?
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-11-11 13:14:23
    Sensuel
    MoniaK....myślę,że nie straci na smaku
    Komentarz
  • MoniaK, 2010-11-13 10:39:43
    MoniaK
    Muszę więc koniecznie wypróbować ten przepis
    Komentarz
  • Susanna, 2010-11-28 00:55:27
    Susanna
    1
    Risotto oceniam na 4. Przygotowałam w piątek, z leśnych grzybów (teść zbierał). Zapowiadało się super ale jak dla mnie jest trochę mdłe. Nie wiem czego w nim brakuje? Jakiegoś zdecydowanego smaku. Leciałam zgodnie z przepisem, nawet winka dodałam. Starałam się go lekko "zakwasić" ale i to wiele nie dało. Widząc minę męża i to jak się męczył zapytałam czy mu aż tak bardzo nie smakuje. Odpowiedź: "dobre ale więcej tego nie rób" No więc wszystko jasne. Niemniej daję 4 gwiazdy to że generalnie przepis wyszedł, opis bardzo dobry ale niestety nie mój kubek smakowy.
  • lily92920, 2010-11-28 10:29:43
    lily92920
    Ale ryż do cebuli i grzybków dodajemy już ugotowany, czy surowy?
    Komentarz
  • anka_bunio, 2011-03-10 15:39:07
    anka_bunio
    3
    Nie wiem, jak to risotto może być mdłe, wystarczy odpowiednio przyprawić i smak jest wspaniały! Nie dodalam wina, a smak był odpowiedni. Odpowiednia ilość pieprzu, troche bazylii i suszonej pietruszki i danie jest smaczne, szybkie w przygotowaniu (jesli tylko nocą moczyło się grzyby) i pożywne.
  • Susanna, 2011-03-10 16:00:24
    Susanna
    Anka niesamowite - piszesz takie rzeczy jakbym tego risotto nie przyprawiała! Otóż mimo dodania przypraw i tak było mdłe. Widać nie moje kubki smakowe. Nie wiem tyko czy inni umieją to zrozumieć.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe