śledzie w sosie koperkowym

autor: , kategoria: ryby, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano: 2010-10-16
  • śledzie w sosie koperkowym

Składniki:

  • filety śledziowe [8 szt.]
  • mleko
  • musztarda [2 łyżki] (łagodna)
  • ocet winny [1 łyżeczka]
  • śmietana [4 łyżki] (np 12%)
  • ogórek konserwowy [3 szt.] (średniej wielkości)
  • żółtko z jajka [1 szt.]
  • koperek [1 pęczek]
  • sól
  • pieprz
  • olej [2 łyżki]

Przygotowanie:

Kupuję śledzie na rynku w słonej zalewie, z takich filetów przed obróbką należy ściągnąć skórkę. Można użyć również śledzi z opakowań :)

Śledzie wrzucić do jakiegoś pojemniczka, zalać mlekiem i odstawić na 1h.

Żółtko rozetrzeć z musztardą, octem winnym, solą (daję 0,5 łyżeczki) oraz pieprzem (daję 1/3 łyżeczki). Cały czas ubijając dodawać olej oraz śmietanę.

Ogórki należy pokroić w drobną kostkę, koperek umyć i posiekać, całość dodać do sosu.

Śledzie odlać, pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z sosem, zamknąć w pojemniku i zostawić w lodówce na pare godzin. Najlepsze są na drugi dzień :)


Smacznego!

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z makreli

Komentarze

  • Sensuel, 2010-10-16 15:00:10
    Sensuel
    Czy te śledzie mają być świeże tzn.nie w oleju itp??
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-10-16 17:10:03
    aleksaa
    tak, mają być po prostu w słonej zalewie
    Komentarz
  • anka_bunio, 2010-11-22 19:35:49
    anka_bunio
    Tak się zastanawiam... po co to surowe zółtko, co ono daje? Śledziki już w lodówce (nie doczytalam dokładnie przepisu i wzięłam wędzone), jutro dam znać, jak smakowały
    Komentarz
  • anka_bunio, 2010-11-23 18:07:25
    anka_bunio
    2
    Śledziki zjadłam dzisiaj na śniadanie. Nie wiem, czy to tylko u mnie, ale smak musztardy dominował. Na przyszły raz dodam mniej, nawet jeśli jest to delikatesowa. Dobrze, że ości się rozpuściły i śmiało można było pałaszować. Ogórki miałam jakieś słodkie, ale to się dobrze składa, bo zrównoważyły gorzkawy posmak musztardy.
    Aha, zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego, np. 0%, też się uda

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta