Sernik wiedeński

autor: , kategoria: serniki, Wielkanocne potrawy, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2009-12-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik wiedeński
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik wiedeński
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Sernik wiedeński
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Sernik wiedeński
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik wiedeński
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik wiedeński

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto (pierwsze 7 skladnikow - od maki do 1 jajka)
Zagniesc ciasto na stolnicy lub w robocie kuchennym, zawinac w folie i schlodzic (30 minut). Wylozyc na forme wysmarowana maslem i obsypana maka, nakluc ciasto i piec 15-30 minut (zalezy od piekarnika, ma sie lekko zrumienic) w temp. 200*C.

Masa serowa (pozostale skladniki - od masla do ekstraktu)
Maslo utrzec z cukrem, dodac kolejno zoltka, potem twarog, smietane i make ziemniaczana, wymieszac po kazdym dodanym skladniku. Bialka ubic na sztywna piane ze szczypta soli, przelozyc do masy serowej, wrzucic bakalie, wymieszac. Mozna dodac lyzeczke ekstraktu waniliowego ale niekoniecznie. Mase wylozyc na podpieczone ciasto, calosc piec 1 godzine 20 minut w temp. ok. 175*C (sernik ma lekko zbrazowiec na wierzchu).
Po wystygnieciu mozna posypac cukrem pudrem lub polac czekolada.
Smacznego:)

    Śr. ocena: 4.63 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 130 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • zlosliwiec, 2009-12-08 22:35:07
    zlosliwiec
    Aż ślinka leci Brawo za interesujący przepis...
    Komentarz
  • iza_wiosenna, 2009-12-10 21:50:17
    iza_wiosenna
    ...i za świetne zdjęcia
    Komentarz
  • kropka75, 2009-12-14 14:33:17
    kropka75
    Wygląda smakowicie, kiedyś się skuszę i zrobię zamiast mojego rodzinnego sernika.
    Komentarz
  • shiral, 2009-12-15 09:59:03
    shiral
    2
    Sernik wiedeński to po prostu rozkosz dla podniebienia. Widzę że autorka przepisu zrobiła go z czekoladową polewą i taki właśnie lubię najbardziej ( z tym że polewa musi być z gorzkiej czekolady) Wychodzi naprawdę nieziemsko zachęcam do jego zrobienia według przepisu Vril.
  • Luba, 2009-12-18 08:18:11
    Luba
    wygląda świetnie! takie zdjęcia zachęcają do wypróbowania przepisu
    Komentarz
  • kasia.diet, 2009-12-18 08:22:22
    kasia.diet
    wyglada przepysznie! przepis wyladowal w ulubionych, bedzie czekal na swoja kolej
    Komentarz
  • Eowina1818, 2009-12-19 10:31:11
    Eowina1818
    1
    kawał dobrej roboty!
    A co powiesz na polewę karmelową do serniczka?
    Ja robię polewę z:
    cukier
    woda
    masło -
    śmietana 30%
    aromat waniliowy
    Pyszności!
    Polecam!
  • vril, 2009-12-19 11:11:11
    vril
    Dziekuje za komentarze
    Do wiedenskiego preferuje gorzka czekolade, a karmelowa polewe to do wersji ser-orzechy-kokos
    Komentarz
  • HAMALIELKA, 2009-12-29 17:20:17
    HAMALIELKA
    Nigdy sie nie pokusiłam o wypróbowanie tak popularnego sernika, moze w koncu zaczne...
    Pozdrawiam
    Komentarz
  • ewelline, 2010-01-09 00:15:51
    ewelline
    pyszności!!!!!!!!!
    Komentarz
  • alcon, 2013-01-12 12:54:24
    alcon
    1
    Zrobiłam sernik z tego przepisu. Mimo,że bardzo się starałam i nie otwierałam piekarnika - przez noc opadł. Jestem średnio zadowolona z efektu. Poza tym nie wiedziałam jaką śmietanę dodać: kwaśną? może 12% lub 18%? a może 30% do ubijania? Warto też dodać,iż jest to przepis na blaszkę o maksymalnej przekątnej 26cm.
  • amarenamena666, 2013-09-16 12:13:35
    amarenamena666
    0
    mniam mniam mniam ;D
  • aferka, 2015-04-02 19:52:48
    aferka
    hmm, zawsze myślałam, że sernik wiedeński jest bez spodu :p
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe