Pound Cake

autor: , kategoria: ciasta ucierane, kuchnia angielska / irlandzka , dodano: 2010-10-17
  • Pound Cake

Składniki:

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C, formę podłużną na keks lub babkę nasmaruj masłem i posyp bułką tartą. Możesz również wyłożyć ją papierem pomijając smarowanie masłem i posypywanie bułką.

W średniej misce delikatnie połącz ze sobą: jajka, mleko i ekstrakt vanilii.

W misce miksera połącz suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Miksuj suche składniki przez około 30 sekund na średniej prędkości miksera.

Następnie do suchych składników dodaj masło i połowę mikstury jajecznej. Miksuj na najniższych obrotach do połączenia składników póżniej zwiększ prędkość do średniej i miksuj przej minutę.

Dodaj połowę z pozostałej mikstury jajecznej i miksuj na średnich obrotach przez 30 sekund. Czynność powtórz ponownie z pozostała ilością mikstury jajecznej.

Wylej ciasto do przygotowanej wcześniej formy.

Uwaga! W tym przepisię bardzo ważne jest miksowanie. Czas miksowania nadaje ciastu smak i aksamitną konsystencę.

Czas pieczenia: 50-60 minut, po około 30-40 minatch przykryć folią aluminiową.

Ciasto można mrozić i odgrzewać. Podawać z dżemem, sosem, nutella. Jest to oryginalne ciasto angielskie.

Smacznego! :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Sensuel, 2010-10-17 20:36:43
    Sensuel
    Wygląda mi na zwykłą babkę.Ale że ja uwielbiam tego typu ciasta to z pewnością wypróbują.Także dodaję do ulubionych
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem