Kalafior z parmezanem

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie, kuchnia włoska , dodano: 2010-10-17
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kalafior z parmezanem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kalafior z parmezanem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kalafior z parmezanem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kalafior z parmezanem

Składniki:

Przygotowanie:

Jeśli kupicie mały pęczek natki pietruszki (taki jak sprzedają w sklepach np. Biedronka) to możecie posiekać cały, duże pęczki które sprzedają na rynku należy podzielić na pół albo 1/3.

Piekarnik nastawiamy na 180'C.
Kalafiora czyścimy, myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na parze aż będzie miękki ( ok 5min).
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, resztę masła roztapiamy.
W kubeczku mieszamy starty parmezan z bułką tartą i przyprawami.

Kalafior wykładamy do naczynia, polewamy masłem, szybko posypujemy mieszanką z kubeczka oraz pietruszką.

Naczynie wstawiamy na ok 15min do nagrzanego piekarnika.


Podawać jako dodatek do obiadu albo osobne danie (lubię zjeść to czasem na kolację).

Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • ewelline, 2010-10-18 16:14:19
    ewelline
    wygląda smakowicie!!! dodaje do ulubionych i w najbliższym czasie wypróbuje
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-10-18 16:19:14
    Sensuel
    0
    Daję 5* od mojego męża,bo ja bym dała 4*.Ale w zasadzie nie ma się do czego przyczepić oprócz tego,że nie wiem co Ty masz za kuchenkę i piekarnik,ale kalafior mi się nie ugotował na miękko w 5 min tylko w 25 !! min.A w piekarniku był dłużej niż 15 min na 180C termoobieg w dodatku.
    Jednak danie smaczne i jest to fajna alternatywa dla kalafior z bułką tartą tak jak zazwyczaj jemy.
  • aleksaa, 2010-10-18 17:02:01
    aleksaa
    25min? ja gotuję wcześniej w garnku, na parze aż będzie miękki i nie trwa to aż tyle :P nie wiem skąd ta różnica... Piekarnik mam dość stary, elektryczny ale bez termoobiegu, naczynia nie przykrywam tylko zostawiam odkryte i po ok 15min wyciągam
    Komentarz
  • new woman in town, 2010-11-20 12:54:30
    new woman in town
    1
    za kolejną inspiracje 5 gwiazdek
    tylko ja chyba nie bede gotowała tak długo kalafiora bo oboje z partnerem lubimy lekko twardawy, nie rozgotowany
  • anka_bunio, 2011-05-20 18:19:07
    anka_bunio
    2
    U mnie była bazylia zamiast pietruszki i dodatkowy składnik do posypki: otreby owsiane. Bardzo smaczna przekąska i dodatkowo zdrowa, jeśli nie doda się zbyt wiele masła.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe