Kopiec kreta wg.Sensuel

autor: , kategoria: torty , dodano: 2010-10-19
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kopiec kreta wg.Sensuel
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kopiec kreta wg.Sensuel

Składniki:

Przygotowanie:

A oto mój sposób na uwielbiane przez mnie ciasto z paczki :).


Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywno.
Dodajemy żółtka i mieszamy łyżką.
Dodajemy cukier i mieszamy łyżką.
Dodajemy mąkę i mieszamy łyżką.
Dodajemy mleko i mieszamy łyżką.
Dodajemy majonez i mieszamy łyżką.
Dodajemy kakao i mieszamy łyżką.
Na sam koniec dodajemy sodę i mieszamy łyżką.

* w razie potrzeby można przemiksować.
* jak uważacie,że jest ciasto za gęste to dodajemy odrobinę mleka.

Ciasto wylewamy do tortownicy 24cm posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Pieczemy ok.50 min w piekarniku rozgrzanym do 160C termoobieg.
* sprawdzamy patyczkiem czy dobre.Jeżeli nie to trzymamy jakieś 5-10 min jeszcze.

Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i studzimy.

Śmietanę ubijamy na sztywno.
Dodajemy 2 łyżki cukru pudru i mieszamy.

* Jeżelu uważacie że to za dużo to dajecie 1 łyżkę lub wcale.

Do śmietany dodajemy ostudzoną galaretkę.Wlewamy ją po troszku i mieszamy łyżką.
Do masy śmietanowej ścieramy czekoladę,najlepiej gorzką,ale mleczna też może być :)
Ilość to zależy od was,ale bez przesady.Ja ścieram zazwyczaj trochę jakiejś figurki co mi ze świąt zostaje :P

W ostudzonym cieście robimy wgłębienie.
Zostawiamy tak z 1 cm od brzegu i 1 cm od spodu (ja to robię na wyczucie).

* na zdjęciu widac ile to jest od spodu :)

Wygrzebujemy ciasto do miski (niestety sporo zostanie,ale można użyć do bajaderek).
Do środka wgłębienia wkładamy banany,które należy wcześniej przeciąć w zdłuż na pół.
Skrapiamy je sokiem z cytryny.
Na banany wykładamy naszą masę śmietanową.
Całość pokrywam ciastem,które wydłubałam ze środka.

* jak są duże kawałki to rozkruszam w palcach.

Wstawiam ciasto na ok.1h do lodówki.

* ilość porcji zależy od sposobu krojenia


Mam nadzieję,że o niczym nie zapomniałam i że wszystko zapisze się poprawnie ;)

Życzę smacznego !!

    Śr. ocena: 4.83 / recenzji: 9 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • aleksaa, 2010-10-19 01:46:00
    aleksaa
    mmmm widzę ciasto do wypróbowania w weekend własnego kopca kreta jeszcze nie próbowałam ;p jakoś łatwiej zrobić tego z pudełka
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-10-19 08:11:25
    Sensuel
    Hehe...no łatwiej ,ale ten też jest dobry także polecam .
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-10-19 08:11:27
    Sensuel
    Hehe...no łatwiej ,ale ten też jest dobry także polecam .
    Komentarz
  • vild, 2010-10-19 13:05:46
    vild
    przeczytalam 2x i wszystko kumam, wiec chyba "o niczym nie zapomnialas i wszystko sie ladnie zapisalo" sensuel
    nigdy nie robilam kreta z paczki, bo generalnie nie lubie "gotowcow", wiec ciesze sie, ze wstawilas to cudo
    na pewno wyprobuje i mam nadzieje, ze nikt mi nie urwie glowy za to, ze daje 5* juz teraz
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-10-19 13:40:53
    Sensuel
    Ja ci urwę głowę,bo ocenić "powinnaś" po wykonaniu i zjedzeniu.A jak Ci nie będzie smakowało to ja rekalamacji już nie przyjmuję i gwiazdek nie oddam :P.
    Komentarz
  • charal, 2010-10-19 13:49:42
    charal
    zastanawia mnie majonez, nigdy w żadnym przepisie nie widziałam, ale nie omieszkam przepis wypróbować
    Komentarz
  • m_ilka17, 2010-10-19 14:26:05
    m_ilka17
    Uwielbiam kopiec kreta, ale nie przepadam za gotowcami, bo za dużo w nich chemii. Na pewno wypróbuje przepis i wtedy ocenię
    Komentarz
  • Madaaa, 2010-10-22 17:38:26
    Madaaa
    Domowy kopiec z kreta najlepszy!
    Komentarz
  • Pepus, 2010-10-22 18:24:16
    Pepus
    Takie ładne ciasto, a ja go nie wypróbuję bo jestem na diecie.
    Komentarz
  • vild, 2010-10-25 14:11:10
    vild
    0
    no to robie drugie podejscie do oceny
    zrobilam, a jakze!! dodatkowo do kremu dodalam banany-smak nieziemski
    nie znam smaku kopca kreta z paczki, ale ta wersje polecam
  • ewciaa0001, 2010-10-25 20:55:24
    ewciaa0001
    Nie próbowałam takiego przepisu jak ten jeszcze ale znam chyba nieco łatwiejszy. Mianowicie ubijamy biszkopt (jajka, cukier mąka ziemniaczana i wrocławska) pieczemy w temp 165 stopni następnie postępujemy dokładnie tak jak z tym co jest w paczce. tzn wycinamy środek kruszymy ciasto kroimy i układamy banany ubijamy 1l śmietany kremówki z paczką cukru waniliowego i 4 paczuszkami mixów do śmietanki np cykorii bądź innej taniej firmy, a oprócz tego możemy też kupić w sklepach typu kaufland tesco i tp "wiórki czekoladowe" które dodajemy do śmietanki, wykładamy ja na ciasto, formujemy kopiec, obsypujemy i gotowe.
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-10-31 20:55:06
    aleksaa
    1
    Zrobiłam dzisiaj rano ciasto jest naprawdę super! instrukcja b.dokładna także nie było żadnych problemów przy wykonaniu.

    Biszkopt wilgotny, bardzo smaczny i rzeczywiście strasznie dużo go zostaje po "wykopaniu" dziury co tu jeszcze dodać, każdy kto robił kiedyś kopiec wie jaki jest pyszny więc zachwalać nie muszę ;D

    Z pewnością następnym razem zastanowię się czy kupić tego z paczki czy zrobić własnego
  • m_ilka17, 2010-11-02 12:03:38
    m_ilka17
    2
    Tak jak obiecałam, zrobiłam i teraz z pełną przyjemnością ocenię na 5*. Kopiec kreta zawsze lubiłam, a ten smakuje prawie tak samo jak ten z paczki. Tylko, że w tym przypadku "prawie" nie znaczy gorzej tylko wg. mnie właśnie lepiej. Nie czuć go tak chemią tylko jest pysznym domowym ciastem, dlatego ja się nie będę zastanawiać czy wybrać domowy czy z paczki. Poza tym jest prosty do zrobienia szczególnie przy tak jasno opisanym sposobie przygotowania.

    Aha ja tylko zmieniłam trochę proporcje, bo robiłam w tortownicy 30 cm i ciasto upiekłam z 1,5 porcji, a krem zrobiłam podwójny.
  • aleksaa, 2010-11-02 13:59:27
    aleksaa
    zapomniałam dodać, mi jedynie wizualnie przeszkadzała bułka tarta na około spodu, nastepnym razem postaram się coś z nią podziałac
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-11-02 14:27:30
    Sensuel
    aleksaa,a wiesz że ja też nie lubię tego efektu :/.Tylko tak się przyzwyczaiłam do wysypywania formy bułką,że się oduczyć nie mogę .
    Komentarz
  • ewelline, 2010-11-03 23:26:28
    ewelline
    nigdy nie robiłam kopca koniecznie spróbuje!!!
    Komentarz
  • Yzunia, 2010-11-17 15:44:40
    Yzunia
    1
    Upiekłam kopiec z tego przepisu i muszę przyznać że jest pyszny Poza tym zrobienie go nie zajmuje dużo czasu więc na pewno jeszcze nie raz go upiekę
  • iizabelaa, 2010-12-27 21:12:00
    iizabelaa
    1
    Uwielbiam Kopiec kreta z paczki
    gwiazdki ode mnie za to, że wymyśliłaś przepis, który będę mogła wykorzystać jak wycofają go z produkcji
  • marissima, 2011-02-14 23:29:41
    marissima
    nie kumam tego fragmentu z wygrzebywaniem ciasta ze srodka??
    Komentarz
  • Sensuel, 2011-02-14 23:56:12
    Sensuel
    A co tu jest do kumania ??Robisz jakby taką miseczkę z ciasta.To co wygrzebałaś to odstawiasz na bok,bo się przyda.Układasz banany,krem i obsypujesz to wszystko wygrzebanym ciastem.Oczywiście sporo wygrzebanej cześci Ci zostanie,ale możesz to wykorzystać do bajaderek np.,albo zjeść
    Komentarz
  • gsk, 2011-02-20 22:58:20
    gsk
    0
    Też się pokusiłam i kopiec wyszedł idealny, taki sam jak z torebki. Byłam strasznie zdziwiona, że sam biszkopt wyszedł taki sam
    ciasto pozostaje w ulubionych, na pewno jeszcze kiedyś zrobię.
    Sensuel a jadłaś to pudełkowe ciasto z brzoskwiniami, chyba Kilimanjaro się nazywało? Bo dawno temu je jadłam i nie pamiętam, czy biszkopt był taki sam jak w kopcu?
  • Sensuel, 2011-02-21 00:37:46
    Sensuel
    Cieszę się,że Ci smakowało .Mam jednak cichą nadzieję,że moja propozycja kopca jest chociaż odrobinę lepsza od tej z paczki ??
    Nie jadłam tego drugiego ciasta niestety.Z paczki to tylko jadłam kopca i serniki na zimno które uwielbiam,ale tylko te z paczki :P
    Komentarz
  • gsk, 2011-02-24 22:28:12
    gsk
    Co prawda dawno pudełkowego kopca nie jadłam więc ciężko mi porównać, ale sama świadomość że wszystko zrobiłam sama i bez jakichś ulepszaczy (bo w pudełkowej wersji coś pewnie by się znalazło) sprawia, że z jeszcze większą ochotą się je je
    Komentarz
  • dra, 2012-01-18 22:32:12
    dra
    1
    Pycha mniam Zebrałam się aby zrobić i wyszedł pyszny,lepszy od kupnego,co prawda kupnego jadłam u kuzynki,ale ten własnoręcznie zrobiony pychotka A ja mam tak,że mi bardziej wszystko smakuje jak się samemu zrobi,niż z gotowca.
  • Snowwhiteproncess, 2012-02-12 13:31:04
    Snowwhiteproncess
    1
    Bardzo, bardzo smaczne. Samo ciasto po 'wydłubaniu' środka nie miało szans doczekać sie na zrobienie z niego bajaderek czy innego wytworu : D Jednakże radziłabym dadać mniej sody, sama następnym razem (bo zapewne takowy będzie!) dam łyżeczkę to góra. Soda jest dosyć mocno wyczuwalna, momentami za mocno co jednak troszkę przeszkadza w konsumpcji.
  • dorota_128, 2013-02-24 17:36:00
    dorota_128
    1
    Ciasto bardzo dobre! Kiedyś często robiłam tego z paczki więc cieszę się, że znalazłam przepis na "swój" kopiec
    Biszkopt robiłam dwa razy, raz na spróbowanie :p Za drugim razem dodałam jednak mniej sody i mniej majonezu (chyba 150 g miał słoiczek), soda nie była już tak wyczuwalna.
    Na pewno będę często robić

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem