cappuccino z wkładką kokosową

autor: , kategoria: ciasta z masą , dodano: 2010-10-19
  • Mniam: 7
    Mniam zdjęcie! cappuccino z wkładką kokosową
    Mniam: 7
    Mniam zdjęcie! cappuccino z wkładką kokosową
  • Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! cappuccino z wkładką kokosową
    Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! cappuccino z wkładką kokosową

Składniki:

Przygotowanie:

Cappuccino z wkładką kokosową

z reguly nie lubie kokosu, ale poniewaz zawsze sa odstepstwa od reguly ;) to proponuje wam moja ulubiona wersje cappuccino wlasnie z kokosem !!

biszkopt

bialka ubijam na sztywna piane, dodaje cukier, nastepnie zoltka a na koniec przesiewam przez sito make, kakao i proszek do pieczenia (wymieszane razem). Biszkopt pieke ok 30-40 min. w temp. ok 160-180C.

wkladka kokosowa

bialka ubijam, dodaje cukier, wiorki kokosowe i proszek do pieczenia. Pieke w temp.ok 160-180C na zloty kolor (20-30min.)

masa

mleko, cukier, cukier waniliowy, budyn, make i zoltka mieszam razem i gotuje budyn. Odstawiam do ostudzenia. Margaryne ucieram na gladka mase, dodaje stopniowo budyn a na koniac kawe cappuccino.

Biszkopt przekrawam na dwie czesci i...
...ciasto ciemne-krem-wkladka kokosowa-krem-ciasto ciemne...na wierzch co kto lubi, czekolada lub nawet sam cukier puder.

Podana ilosc skladnikow przeznaczona jest na blache ok 30x40cm.

Ja dzis upieklam na okraglej 26cm (zmniejszajac oczywiscie odpowiednio ilosc skladnikow) i gdy patrze to mysle, ze jest to ciekawa wersja tortu ;)

Uzylam kawy o smaku czekoladowym, bo taka akurat mialam pod reka ;)

W czasie przygotowania - odliczam pieczenie.
Ilosc porcji wiadomo-jak sie podzieli ;)

Smacznego :)

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • m_ilka17, 2010-10-19 14:38:16
    m_ilka17
    Wygląda fantastycznie, aż ślinka cieknie i na pewno wypróbuję, bo uwielbiam kawowe ciasta. Co prawda tak jak Ty nie przepadam za kokosem, ale przekonałaś mnie
    Komentarz
  • Wenila, 2010-10-19 20:54:58
    Wenila
    Wygląda zachęcająco. Piekę podobne ciasto i jest rewelacyjne dlatego plus za dokładny opis wykonania
    Komentarz
  • miskowa, 2010-10-20 13:48:43
    miskowa
    ale się obśliniłam, a w pracy nie przystoi ślinić się do monitora. Wygląda pysznie, smaki takie jakie uwielbiam
    Komentarz
  • vild, 2010-10-21 22:44:25
    vild
    Aggas, tuz po zapisaniu pomyslalam, ze przepis moze byc niezrozumialy przez to wlasnie o czym napisalas, wiec uzupelniam
    biszkopt:
    jajka (8 sztuk) cukier (1 szklanka + 4 płaskie łyżki) mąka pszenna (4 czubate łyżki) kakao (4 dkg /ja daje ok. 3-4 łyżek/ ) proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
    wkladka kokosowa:
    wiórki kokosowe (200 dkg) białko z jajka (z 5 sztuk) cukier (1 szklanka) proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
    masa:
    żółtko z jajka (z 5 sztuk) cukier waniliowy (op.16 gram) mąka pszenna (3 łyżki) budyń (śmietankowy lub waniliowy- 1op. bez cukru) mleko (2 szklanki) cukier (3/4 szklanki) masło (lub margaryna/kasia/ 1 kostka) kawa (cappuccino waniliowa, ale może być inny smak 3 dkg)
    reszta jak opisalam w przepisie, jeszcze raz sorki za te niejasnosci, wyprobuj koniecznie i smacznego
    Komentarz
  • vild, 2011-03-15 14:09:44
    vild
    Aggas
    ciesze sie, ze ci smakowalo, czy czasochlonne? no chwile to zajmuje, ale nie przesadzajmy)
    doprawdy nie mam pojecia czemu opadl ci biszkopt ;(( mi sie to nie zdarza, sprobuj wersji rzucania o podloge, moze pomoze
    Komentarz
  • madziq111, 2012-03-06 10:22:57
    madziq111
    0
    właśnie miałam dodać ten przepis, ale znalazłam go przypadkiem, więc już go nie dodam...
    robię to ciasto od kilku dobrych lat i jest naprawdę rewelacyjne... u mnie jednak jest mała różnica w pieczeniu biszkoptu:
    - do biszkoptu daję 1 szklankę mąki (a nie 4 łyżki),
    - biszkopt robię z 7 jajek (a nie z 8)
    - 3 płaskie łyżki kakao
    - ok 1 szklanki cukru
    - 1 łyżeczka pr do pieczenia
    Natomiast do MASY dodaję na sam koniec ALKOHOL - 50 ml spirytusu, lub ok.100 ml wódki i - masa jest przepyszna!!!!! i nie wyobrażam sobie innej masy
  • Justafarii, 2012-03-19 12:32:51
    Justafarii
    0
    Bardzo dobry przepis i pyszne ciasto!!! Polecam jak najbardziej! szybkie i tanie u mnie co prawda wyszedł tort ale naprawdę super!!! POlecam
  • Justafarii, 2012-03-31 14:26:11
    Justafarii
    Moja wersja capuccino dosyłam dopiero zdjęcie
    Komentarz
  • RomantiQ, 2013-02-08 18:13:01
    RomantiQ
    1
    Ciasto wychodzi naprawde dobre. Szczególnie dobry jest krem. Jednak przepis to chyba najgorzej napisany przepis jaki do tej pory widziałam... Przeraszam za taka opinie ale nawt wprawne oko moze mieć problem ze zrozumieniem go. Po pierwsze nie są pooddzielane składniki kolejno na ciasto, krem, beze kokosową. Warto tez dodać, ze budyn należy CAŁY CZAS MIESZAĆ bo inaczej może sie przypalić. Bezę kokosową najlepiej piec na papierze do pieczenia bo inaczej moze bardzo mocno przywrzeć do blachy. Ponadto ja pieke ja z mniejszej ilości składników tzn. nie dodaje proszku (wtedy nie ma ona proszkowego posmaku a i tak spełnia swoje zadanie). Równiez sam biszkopt mozna upiec z mniejszej ilosci jajek (ja daje 4 i nieco mniej kakao). Podsumowujac ciasto przepyszne lecz przepis do poprawek
  • BARBARA KOZERSKA, 2013-11-09 17:17:22
    BARBARA KOZERSKA
    WEDLUG MNIE SUPER ALE MYSLE ZEBY DODAC TROCHE MAKI ZIEMIACZANEJ PONIEWAZ BISZKOPT CIEZKO PRZEKROIC.ALE RESZTA SUPER/POZDRAWIAM
    Komentarz
  • olusia_82, 2015-03-03 11:50:45
    olusia_82
    tort kawowy z bezą...mmmmm
    że też ja sama wcześniej na to nie wpadłam
    muszę tylko znaleźć szybko jakąś okazję żeby go zrobić
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe