Snickers
autor: alkamor,
kategoria: ciasta z masą , dodano:
2009-12-08
Składniki:
- mąka [60 dag]
- margaryna [20 dag]
- cukier [3 szklanki]
- mleko [3 łyżki]
- jajka [2 szt.]
- miód [3 łyżki]
- soda oczyszczona [2 łyżeczki]
- cukier waniliowy [1 op.]
- margaryna [1 op.]
- cukier [4 łyżki]
- miód [2 łyżki]
- orzechy włoskie [20 dag] (posiekane)
- żółtko z jajka [2 szt.]
- budyń [1 op.] (śmietankowy)
- mleko skondensowane [1 op.] (słodzone)
Przygotowanie:
Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną, posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. podzielić je na 3 części. Trzy identyczne prostokątne formy (20x30) posmarowane margaryną i wyłożone papierem do pieczenia wylepić cienko ciastem. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i piec razem z pozostałymi.
Ugotować budyń śmietankowy wg przepisu na opakowaniu zużywając o 1/3 mniej mleka niż podano w przepisie. Ostudzić.
Ze skondensowanego mleka zrobić karmel.(Jak zrobić karmel opisane jest w przepisie z krówką)
na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim plackiem, posmarować karmelem, a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto jogurtowe z truskawkami
Komentarze
Program będzie teraz szukał np. Krem I w bazie składników...
Zrobiłam tylko podwójną porcję budyniu bo lubię jak jest więcej masy
Uwielbiam snickersa to u mnie podstawowe ciasto na wszystkie Święta i uroczystości rodzinne chyba nigdy mi się nie znudzi