Bułeczki piękności

autor: , kategoria: bułki i rogaliki , dodano: 2010-10-19
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułeczki piękności
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułeczki piękności

Składniki:

Przygotowanie:

Piękności dlatego, że takie właściwości na podobno siemię lniane. Czy to prawda, hm, przekonam się z czasem:)
Przepisem zainspirowałam się tutaj i peany kieruję w stronę autorki:
http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/buleczki-z-siemieniem-lnianym-1/
Moje jednak wyglądają inaczej, a poza tym chciałam się z wami podzielić łatwiejszą wersją - bo z przeliczeniem na szklanki.

Wymieszać składniki płynne: jajko, olej, wodę, miód i mleko. W osobnym naczyniu umieścić rozdrobnione siemię, obie mąki i drożdże; wymieszać.
Składniki płynne (wymieszane!) przelać do suchych, zagnieść ciasto (ja miałam bardzo rzadkie, więc tylko dobrze mieszałam kilka minut) - wg przepisu 10 min. Ja nie miałam tej możliwości, ciasto wyszło mi dość rzadkie, jak już wspomniałam.
Odstawić w ciepłe miejsce na 45 min.
Zagnieść ponownie (kilka minut) i odstawić na 45 min.
Z ciasta uformować kulki (niestety moje się "rozlały po formie", bo mało je formowałam i dlatego wyszły mi bardziej placuszkowato-chlebowate), umieścić na posmarowanej blasze, przykryć (może być folią, może być czym innym) i odstawić na 50 min. w temp. pokojową. Piec 45 min. w temp. 200 st. (uwaga! w pierwotnym przepisie było tylko 20 - radzę obserwować bułki, bo ja mam stary piec).
Wychodzą bardzo smaczne, u mnie 9 sztuk, ale jedna większa.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 170 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Wenila, 2010-10-19 20:52:46
    Wenila
    Najwyższa nota za składnik; siemię lniane, które niestety bardzo pomijane jest w przepisach kulinarnych. Przyznam, że zdjęcie nie było zachęcające, ale własne fotki mają u mnie plusa.
    Komentarz
  • PanzerKitty, 2010-10-20 08:37:12
    PanzerKitty
    Bardzo fajny przepis, lubię wypieki z pełnoziarnistej mąki,a dodatek miodu kojarzy mi się z kuchnią staropolską. Pycha na pewno upiekę te bułeczki
    Komentarz
  • anka_bunio, 2010-10-21 20:06:17
    anka_bunio
    Bułeczki może nie wyglądają cudnie (ze względu na konsystencję, jaka mi wyszła, nie bawiłam się nimi zbytnio), ale tak smakują. Moim zdaniem są pyszne, bo mają świetny słodki posmak.
    Nawet część, w której ciasto się nie dopiekło, było całkowicie zjadliwa. Zainspirowały mnie do stałego znajdywania dobrego pieczywa
    Komentarz
  • ankaszym, 2017-05-10 12:42:18
    ankaszym
    fajny pomysł, ostatnio sama dużo piekę pieczywa i przepis wydaje mi się ciekawy do wypróbowania, bardzo chwalę sobie mieszkanki do wypieków chleba z Polskich Młynów
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem