Przecier pomidorowy

autor: , kategoria: wytrawne przetwory , dodano: 2010-10-19
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Przecier pomidorowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Przecier pomidorowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Przecier pomidorowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Przecier pomidorowy

Składniki:

  • natka pietruszki
  • pomidory (dojrzałe)
  • seler (liście)
  • por (liście)

Przygotowanie:

Dojrzałe pomidory pokroić i zasypać solą. Odstawić na godzinę aż wypuści sok, następnie zagotować. Dokładnie mieszać.

Po ugotowaniu należy całość przetrzeć i dodać posiekaną natkę pietruszki oraz liście selera i pora. Następnie gotową zalewę wlać do słoików i pasteryzować ok 10 min.

Taki przecier ma zupełnie inny smak i konsystencję niż gotowy, kupiony.
Początkowo robiłam przecier z samych pomidorów, ale przekonałam się, ze warto wykorzystać gotową zieleninkę, której dostępność zimą będzie bardzo utrudniona. Mam własną działkę i staram się wykorzystać wszystko co mi urosło.

Bardzo polecam dodatki typy natka pietruszki, liście selera oraz pora, gdyż pomijając walory estetyczne i aromatyczne, mają bardzo dużo wartości odżywczych, np. wit. C

Gotowy przecier doskonale nadaje się do zup i sosów.

(proporcja w zależności od potrzeb i posiadanych składników)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: cukinia marynowana

Komentarze

  • mila1195, 2012-07-16 12:48:34
    mila1195
    Musze wypróbowac koniecznie
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką