Sok ze świeżych owoców dzikiej róży

autor: , kategoria: słodkie przetwory , dodano: 2010-10-19
  • Sok ze świeżych owoców dzikiej róży

Składniki:

Przygotowanie:

Przygotowanie soku z owoców dzikiej róży jest bardzo pracochłonne, ale biorąc pod uwagę właściwości odżywcze warto poświęcić swój czas. Najtrudniejsze jest drylowanie, usuwanie pestek i malutkich igiełek, które znajdują się wewnątrz owoców.

WYKONANIE;
Owoce pozbawić pestek, kilkakrotnie przepłukać i odsączyć. Następnie owoce pokroić na małe kawałeczki i wkładać do wygotowanych słoików, przesypując je dosyć dużą ilością cukru. Odstawić na kilka godzin, aż wypuści sok. Następnie zalać ugotowaną wodą. Pasteryzować ok 10 min.


.................

Dzika róża to niezwykle cenna roślina. Jest przebogata w witaminy, to swego rodzaju naturalna multiwitamina. Maja 23 razy więcej witaminy C niż sok z pomarańczy, a witaminy A tyle co marchewka. Jest niezwykle zasobna w bioflawonoidy (m.in. witaminę P) i bogata w witaminy z grupy B: B2 i w kwas foliowy. Ponadto witaminę K oraz E

Ale witaminy to nie wszystko. Owoce róży są także bogate w sole mineralne, w tym mają szczególnie dużo wapnia, żelaza i magnezu, a poza tym potas, fosfor. Owoce zbiera się gdy nie są jeszcze całkiem dojrzałe, ale już dobrze wybarwione.

.........

Wykonanie soku jest bardzo pracochłonne, ale biorąc pod uwagę wartości odżywcze ...warto się poświęcić.
Sok i kawałki owoców najlepiej dodawać do herbaty. Już 3 owoce są w stanie zaspokoić dzienna dawkę wit. C

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem