Rosół drobiowo - wołowy po mojemu

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2010-10-21
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rosół drobiowo - wołowy po mojemu
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rosół drobiowo - wołowy po mojemu

Składniki:

Przygotowanie:

Przyznam szczerze,że to przepis na rosół mojej mamy,a nie mój. Bo jak ja kiedyś dawno dawno robiłam rosół drobiowy z warzywami tylko to nie wiem czemu ale był nie jadalny :/

Ale od jakiegoś czasu jak robię już rosół to tylko z tego przepisu :D

***********************


Do sporego garnka wkładamy umyte mięso wołowe (niekoniecznie z kością) i drobiowe np.uda,szkielet.

Zalewamy wodą i gotujemy.

W tym czasie co mięsko się gotuje
- obieramy warzywa (marchew,seler i pietruszkę) i w całości wrzucamy do garnka.
- cebulę nadziewamy 4 szt.goździków, tak na krzyż (patrz.zdjęcie).

Jak ktoś ma kuchenkę gazową to taką cebulę z goździkami opala nad ogniem,aż cebula będzie ciut przypieczona.

Jak ktoś ma kuchenkę elektryczną tak jak ja,to ustawiamy na największą moc i ja daję opcję grill + termoobieg i trzymam w piecyku na najwyższej półce ok. 15 min.Będziemy widzieli kiedy cebulka zaczyna nam się przypiekać.

Opaloną cebulę wraz z warzywami wrzucamy do garnka.

Dodajemy 3 szt. grzybków suszonych.

Zbieramy cały szum jak się wytworzy i wylewamy.

Jak zacznie wrzeć dodajemy soli.Ja zaczynam od 1 łyżeczki,a potem dokładam w mirę potrzeby.

* miłośnicy kostek rosołowych mogą dodać kostkę wołową i drobiową.


Zmiejszam moc kuchenki na małą i gotuję dalej.

Jeżeli warzywa są już miękkie to wyciągam wszystko: warzywa,cebulę i grzyby.

Marchew odkładam do pokrojenia w plasterki,a pietruszkę i seler używam zawsze do sałatki warzywnej http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=3376

Jeżeli już zupka jest gotowa to jak ktoś ma ochotę to może bulion przez sito przelać i wtedy będzie bez farfocli.
Jednak mnie one aż tak nie przeszkadzają i ja tego nie robię.

Natkę pietruszki kroimy jak kto tam lubi.

Marchew kroimy w plasterki.

Zalewamy rosołkiem.

Ja uwielbiam rosół z makaronem typu nitki,ale mój mąż nauczony jest jeść go z ziemniakami. :/

* aby mi rosół nie zmętniał,ja zawsze po pierwszym wrzeniu minimalizuję moc kuchenki to takiej aby się leciutko gotowało,ale nie wrzało.
* sól daję dopiero w momencie wrzenia,nie wcześniej.

* ilość porcji zależy tylko od nas :)
* zaznaczyłam cenę do 20zł, ale nie ma tak naprawdę cen mięsa w PL :(


To chyba wszystko.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Pepus, 2010-11-11 17:29:17
    Pepus
    Muszę spróbować opalić cebulę z goździkami - ja zawsze opalałam samą. Przepis do wypróbowania trafił do ulubionych i czeka w kolejce.
    Komentarz
  • ewelline, 2012-04-15 20:44:29
    ewelline
    Przepysznie wygląda!!!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem