Deser waniliowo - agrestowy

autor: , kategoria: galaretki i budynie , dodano: 2010-10-23
  • Deser waniliowo - agrestowy

Składniki:

  • galaretka [2 ] (agrestowa)
  • śmietana kremówka [250 ml]
  • bita śmietana [1 op.] (śnieżka, w proszku)
  • fix do śmietany [1 op.]
  • mleko

Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia wlewamy smietanke kremówke i delikatnie ubijamy (ale nie na sztywno!), dosypujemy Śnieżke i znowu troche ubijamy. Dodajemy Fix do śmietany i pół szklanki mleka, mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiej masy.
Nastepnie ostrożnie dolewiamy ostudzoną galaretke (1!) i rozlewamy do połowy do miseczek. Wstawiamy do lodówki do póki pianka nie bedzie sztywna. Przygotowujemy galaretke i gdy już wystygnie nalewamy wierzch pianki.

Gdy galaretka z wierzchu stężeje, deser nadaje się do podania.




P.S. Na wierzch pianki przed zalaniem galaretki można ułożyć owoce, np. banany.
P.S2. Ciężko mi określić czas robienia deseru, zależy od galaretki. Ja dałam 120 min. czyli przeciętny czas jej tężenia, ale trzeba pamiętać, że pianka tężeje dłużej. Najepiej przygotować ją dzień przed podaniem.





Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: panna cotta z owocami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem