Zapiekanka z kurczaka

autor: , kategoria: zapiekanki, kuchnia polska , dodano: 2010-10-24
  • Zapiekanka z kurczaka

Składniki:

  • pierś kurczaka (jeden podwójny filet (dość duży))
  • pieczarki (kilka dużych sztuk)
  • cebula [2 szt.]
  • ser żółty (starty do posypania)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Bardzo prosta zapiekanka, powyższe ilości robią na dwie - trzy osoby.
Filet z kurczaka rozbijamy jak na kotlety, przyprawiamy według uznania. Ja poza solą i pieprzem daję jeszcze coś ostrego :)
Na patelni podsmażamy cebulę z pieczarkami, doprawiając do smaku.
W niewielkim naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem wykładamy warstwę z piersi z kurczaka, na to pieczarki z cebulą i znowu kurczaka (i tak aż skończą nam się składniki. Nie polecam za wysokiej zapiekanki, bo ciężko się potem kroi i je.
Ostatnią warstwą powinien być kurczak. Całość posypujemy serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180) na godzinę. Naczynia nie przykrywać, bo będzie za wilgotna zapiekanka.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z rzodkiewek

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką