Szarlotka sypana

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2010-10-24
  • Szarlotka sypana

Składniki:

Przygotowanie:

Mieszamy ze sobą suche składniki (kasza manna, cukier, proszek do pieczenia i mąka). Dzielimy na 3 części.
Jabłka (najlepiej antonówki) obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Średniej wielkości tortownicę smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy kaszą manną.
Na dnie tortownicy sypiemy pierwszą część sypkich składników, na to 1/2 startych jabłek, osypujemy częścią cynamonu. Następnie część sypkich składników, znowu jabłka z cynamonem i na to trzecią część sypkich składników.
Na górną warstwę sypkich składników równomiernie układamy wiórki z masła, tak aby przykryć całość (sypkie składniki nie powinny spod niego prześwitywać).
nasze ciast wkładamy do nagrzanego piekarnika na 45 min i pieczemy w temperaturze 180 stopni.
Nasza szarlotka najsmaczniejsza jest na ciepło z lodami.

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 55 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • anka_bunio, 2010-10-24 20:09:35
    anka_bunio
    Podobieństwo do tego przepisu jest przypadkowe?
    http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=1586
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe