Jajka po benedyktyńsku.

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-10-24
  • Jajka po benedyktyńsku.

Składniki:

Przygotowanie:

Jajka rozbij i włóż delikatnie do gotującego się wrzątku z dodatkiem odrobiny octu winnego na 3-4 minuty (najlepiej robić to po jednym jajku na raz). Żółtko niech nakryje się białkiem. Następnie wyłóż je na papierową serwetkę.
Sparz pomidora wrzucając go na wrzątek, potem przełóż na chwilę do zimnej wody z lodem. Zdejmij skórkę z pomidora. Przekrój pomidora na pół i go wydrąż. W międzyczasie drobno pokrój szalotki.

Przygotowanie sosu zabajone:
Do garnka wlej trochę wody i octu winegret. Wrzuć do tego 2 surowe żółtka i dokładnie roztrzep. Dodaj masło i trochę sosu tabasco. Całość skrop sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj. Sos powinien mieć jedwabistą konsystencję.
Usmaż plastry bekonu i przełóż je na papierową serwetkę. Na patelni usmaż tosty. Pokrój je w słupki.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć na nią małą garść posiekanej szalotki i wydrążony miąższ z pomidora. Dodaj szczyptę soli. Wszystko wymieszaj.

Serwowanie:
Na talerz połóż połówki wydrążonego pomidora. Wypełnij je ugotowanymi wcześniej jajkami. Ułóż obok plastry bekonu i pokrojone w słupki tosty. Całość polej sosem zabajone. Usmażoną szalotkę z miąższem pomidora wyłóż na pomidory polane już sosem zabajone.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Panna_Mysia, 2014-08-03 09:35:50
    Panna_Mysia
    0
    Jajka to prosty, szybki i zdrowy przepis na śniadanie, bardzo lubię

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem