Czekoladowe babeczki

autor: , kategoria: babeczki i muffiny , dodano: 2010-10-26
  • Czekoladowe babeczki

Składniki:

  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
  • mąka tortowa [250 g]
  • cukier [150 g]
  • jajka [1 szt.]
  • aromat waniliowy do ciast
  • mleko [225 ml]
  • masło [50 g]
  • czekolada gorzka [1 op.]
  • kakao [2 łyżki]

Przygotowanie:

Czekoladę pokroić na nieduże (ale nie malutkie) kawałki. Masło roztopić w rondelku, odstawić do ostudzenia. Mąkę wymieszać z proszkiem (można dodatkowo przesiać je przez sito). Dodać cukier, jajko, mleko oraz kilka kropel aromatu, wszystko wymieszać. Dodać masło oraz mieszać do uzyskania jednolitej masy. Wsypać 2 łyżki kakao, dodać kawałki czekolady. Ciasto porozlewać do foremek do babeczek. Muffiny piec w temperaturze 200 stopni (180, jeżeli posiadasz piekarnik z termoobiegiem) około 15 minut. Po upieczeniu odczekać około 5-10 minut z otwarciem piekarnika, ponieważ mogą 'sflaczeć'. :) Po wyjęciu babeczki można posypać cukrem pudrem lub zrobić do nich lukier, ale są równie dobre bez tego.
Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 24

Polecany film:

Muffinki reniferki FB

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką