Ciasto DYNIOWO-KOKOSOWE

  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ciasto DYNIOWO-KOKOSOWE
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ciasto DYNIOWO-KOKOSOWE
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto DYNIOWO-KOKOSOWE
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto DYNIOWO-KOKOSOWE
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Ciasto DYNIOWO-KOKOSOWE
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Ciasto DYNIOWO-KOKOSOWE

Składniki:

Przygotowanie:

Nigdy nie jadłam ciasta Dyniowego, ale że sezon Dyniowy dawno rozpoczety a mój synek domagał się ciasta...postanowiłam zrobić wariację DYNIOWĄ.

Dynie obraną bez pestek zmiksować najlepiej w blenderze, jakdynia będzie bardzo wodnista mozecie nieco tej dyniowej wody odlać ale nie jest to konieczne.

Na patelni teflonowej uprażyć na złoto paczkę 200g wiórek...mieszając ...

Jajka całe zmiksować odrobiną soli potem dodać cukier, cukier waniliowy ...wyjdzie gęsty rodzaj koglumoglu ...dodać olej zmiksowac.

Wymieszac razem wiorki kokosowe, make i proszek do pieczenia i dodawac łyzka do masy dyniowej caly czas miksujac.

Piec w nagrzanym piekarniku 180 °C ok 60 min. (zalezne od piekarnika) do suchego patyczka.

Po ostygnięciu ciasto mozna posypać cukrem pudrem/polać polewą czy lukrem.

ja ograniczyłam siedo cukru pudru bo wg mnie ciasto i tak jest słodkie.


Ponoć najlepiej smakuje jak pobędzie w lodówce ...ale mi chyba nie będzie dane tego sprawdzić bo zniknie :)))

Ciasta starcza na dużą blache ew. na 2 małe keksówki.

SMACZNEGO

    Śr. ocena: 4.80 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • pysiamn, 2010-10-28 17:52:26
    pysiamn
    Zapomniałam dodać, że jesli jest ktoś sprytny ...to równie dobrze może tak wydrążyć dynie by owe 0,5 kg miąszu bez pestek i łyk pozyskac w tkakcie robienia lampionu z Dyni
    Komentarz
  • Kaaarmelka, 2010-11-15 09:16:22
    Kaaarmelka
    0
    pyszne ciasto! świetnie pasuje połączenie wiórek z dynią. MNIAM!
  • Quen Marry, 2011-06-12 01:34:37
    Quen Marry
    Jakiej użyłaś formy ?
    Komentarz
  • pysiamn, 2011-10-07 17:46:17
    pysiamn
    Forma moja to 30x24 cm
    Komentarz
  • aleksaa, 2012-09-25 21:49:14
    aleksaa
    0
    Ciacho bardzo smaczne! Robiłam je rok temu, dzisiaj piekłam je po raz kolejny, pychotka Myślałam że będzie za dużo cukru, ale się myliłam. POLECAM!
  • madzialena-lublin, 2012-10-23 21:42:00
    madzialena-lublin
    1
    Ciasto wyszło super
    Zrobiłam 3 godz temu i już nie ma jednej keksówki
    Ale polecam jednak odjąć trochę cukru- ja jak zobaczyłam tę michę cukru, to odjęłam 50g. I wyszło akurat.
  • Airiana, 2012-10-25 22:13:31
    Airiana
    0
    najlepiej smakuje na drugi dzień i nie musi być w lodówce dla mnie troszkę jednak za słodkie, ale są u mnie w domu tacy, którzy przepadają za tym ciastem. Piekę już drugi raz
  • Denira, 2012-10-29 17:11:43
    Denira
    0
    400g cukru to ZDECYDOWANIE za dużo! Na pewno nie ma żadnej pomyłki? Ja dałam dużo mniej a i tak wyszło baaardzo słodkie...

    Poza tym fajne ciasto w miarę szybkie do przygotowania, bardzo smaczne

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem