Pomidory faszerowane azjatycką sałatką z makaronem

autor: , kategoria: przekąski na zimno, kuchnia chińska / wietnamska , dodano: 2010-10-29
  • Pomidory faszerowane azjatycką sałatką z makaronem

Składniki:

  • kalmary [250 g]
  • mleko [0.5 l] (1,5-2%)
  • makaron [50 g] (chiński makaron pszenny)
  • szczypior [1 pęczek]
  • cebula czerwona [1 szt.] (średnia)
  • czosnek [2 ząbki]
  • imbir [20 g] (świeży korzeń)
  • chili papryczka [1 szt.] (mała)
  • kolendra [1 pęczek]
  • olej rzepakowy [2 łyżki]
  • sos sojowy [2 łyżki] (jasny)
  • sól [1 szczypta]
  • pieprz [1 szczypta]
  • cukier brązowy [1 łyżka]
  • pomidory [10 szt.] (ok. 60 gram każdy)

Przygotowanie:

1. Rozmroź kalmary i mocz 20 min w mleku.
2. Wrzuć makaron chiński do osolonego wrzątku, gotuj 5 min., osącz i opłucz zimną wodą.
3. Posiekaj pęczek szczypiorku, pokrój w cienkie paski cebulę, zgnieć 2 ząbki czosnku, obierz i zetrzyj imbir, usuń pestki i posiekaj miąższ papryczki chilli, posiekaj kolendrę.
4. Osącz kalmary, pokrój na mniejsze kawałki i podsmażaj 3-4min. na łyżce oleju rzepakowego,
5. Odetnij wierzchołki 10 pomidorów, wyjmij pestki wraz z częścią miąższu, oprósz je lekko w środku solą i pieprzem.
6. Zmiksuj imbir z czosnkiem, chilli i miąższem pomidorów, dodaj łyżkę sosu sojowego i oleju rzepakowego.
7. Połącz makaron ze szczypiorkiem, cebulą, kalmarami, sosem imbirowym i posiekana kolendrą, wypełnij farszem pomidory.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Triki Weroniki: Jak przyspieszyć dojrzewanie warzyw lub owoców?

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe