Przysmak z mango i bananami

  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Przysmak z mango i bananami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Przysmak z mango i bananami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Przysmak z mango i bananami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Przysmak z mango i bananami

Składniki:

Przygotowanie:

Małe mango rozgnieść widelcem, podobnie postąpić z bananem. Migdały posiekać na drobniejsze cząstki - wedle uznania (preferowana wielkość w cieście). Ja cięłam wzdłuż na 3-5 części.
Masło (może być "lekko niepełna" kostka) utrzeć z cukrem. Przełożyć do miksera. Dodajemy jedno jajko - miksujemy na gładką masę. Dodajemy drugie - miksujemy. Kolejne - miksujemy.
Włączyć piekarnik, rozgrzać do temp. 180-210 st.C zależnie od pieca (im starszy, tym raczej wyższa)
Do większej miski wsypać mąkę, dodać pół łyżeczki cynamonu i ćwiartkę gałki muszkatołowej. Lekko przemieszać.
Z mango wypić (lub odlać) nadmiar soku, wymieszać z bananami na talerzu. Przełożyć do miski z mąką i przemieszać (nie musi być bardzo dokładnie, ale tak by owoce nie były zlepione w jednym miejscu). Wsypać migdały i rodzynki.
Na koniec dodać do ciasta zmiksowaną masę maślaną i wymieszać składniki. Natłuścić prostokątną formę (lub wysypać mąką - jakkolwiek zwykle robimy) i wstawić do pieca. Można użyć kilku małych keksówek, ja wolałam mieć wyższe ciasto w jednej formie. Po upieczeniu ( u mnie godzina, ale może być też 50 min.) trzymać w piekarniku min. kwadrans.
Bardzo nie wyrasta, jak każde ciasto o takim stopniu wilgotności. Zapach roznosi się po całej kuchni.
***
Przedział cenowy dałam wyższy, bo zakładam, że nie każdy ma na stanie większość tych składników, jak ja. 90 min. to czas zawyżony, tak, by każdy mógł spokojnie posiekać te migdały.
Przepis zaczerpnięty z internetu, z nieco zmienionymi składnikami i proporcjami.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Sensuel, 2010-10-30 20:09:25
    Sensuel
    Ooo,coś z banananmi .Oczywiście do ulubionych trafia do wypróbowania .Jak zrobię to ocenię.
    Komentarz
  • anka_bunio, 2010-11-01 14:45:03
    anka_bunio
    Połączenie bananów i mango jest w tym cieście oszałamiające. Chwalę dzień, w którym znalazłam tę propozycję deseru.
    Komentarz
  • Wenress, 2013-03-05 22:13:20
    Wenress
    0
    Pyszne ciasto, ja dodałam orzechy włoskie zamiast migdałów i polałam czekoladą. Mango nie czuję, może za małe wzięłam. Cukru dałam tylko troszkę mniej i wyszło mało słodkie, miła odmiana bo zwykle daję połowę mniej niż w przepisach a i tak jest bardzo słodkie, co mnie trochę denerwuje. Jedyny minus to wygląd ciasta - osobiście wolę takie domowe a nie wymuskane jak z cukierni, ale znajomym wstydziłabym się je podać jest takie... lekko podejrzane, ciemne, wilgotne, coś tam chrupie w środku, jakaś żurawina (u mnie zawsze zamiast rodzynek) wypada...

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem