Chrupiące rogaliki z nadzieniem

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2010-10-30
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chrupiące rogaliki z nadzieniem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Chrupiące rogaliki z nadzieniem

Składniki:

  • mąka pszenna [500 g]
  • jajka [2 szt.]
  • drożdże [5 dag]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • margaryna [1 op.]
  • mleko [6 łyżek]
  • cukier waniliowy [2 op.]
  • białko z jajka [1 szt.] (roztrzepane - do posmarowania rogalików)
  • cukier (do posypania rogalików)
  • dżem (lub konfitura, na nadzienie)

Przygotowanie:

W letnim mleku rozrobić drożdże. Dodać do mąki, posiekanej margaryny, jajek, proszku do pieczenia i cukru waniliowego. Zagnieść ciasto. Ciasto ma być zwarte, nie kleić się.

Wyrobione ciasto włożyć do zamrażalnika na 2 godziny. Potem podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować na okrągły placek, pokroić na 8 trójkątów. Na każdy nakładać dowolne nadzienie. Każdy z trójkącików zwinąć w rogala, posmarować białkiem i posypać cukrem.

Pozostawić do wyrośnięcia na około 15- 20 minut a następnie piec 15 minut w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni C.

Jak łatwo policzyć, z podanej ilości wychodzi 48 rogalików :).

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 150 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • agataagata1971, 2013-12-15 09:14:50
    agataagata1971
    Rogaliki drożdżowe - super..
    często je robie z tego właśnie przepisu.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem