Bakłażany panierowane

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-10-30
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bakłażany panierowane
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bakłażany panierowane

Składniki:

Przygotowanie:

Bakłażany obieramy ze skóry i kroimy wzdłuż na plasterki. Wkładamy do miski, posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut by pozbyć się ewentualnej goryczki.

Następnie bakłażany płuczemy z soli i odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy białym pieprzem i przyprawą warzywną (w moim przypadku: Vegeta). Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej zmieszanej z mąką kukurydzianą.

Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej (Oliwa musi być mocno rozgrzana ponieważ bakłażany bardzo chłoną tłuszcz). Plastry bakłażanów smażymy na złotobrązowy kolor.

Usmażone plastry układamy na papierowym ręczniku, aby ociekły z tłuszczu.



Tak przygotowane bakłażany smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Na ciepło można je podać:
- jako przystawkę z sosem czosnkowym,
- z sałatką: zielona sałata, pomidor, ogórek, czerwona cebula, bazylia, oregano, sos vinigrete,
- jako dodatek do dania głównego,
- zamiast tradycyjnego schabowego :)

Na zimno świetnie smakują w formie kanapki, np.: kajzerka posmarowana odrobiną masła, zielona sałata i na to bakłażan, ewentualnie również pomidor.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe