Orzechowe ule, slodkie pszczółki - jak kto woli :)

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2010-11-01
  • Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Orzechowe ule, slodkie pszczółki - jak kto woli :)
    Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Orzechowe ule, slodkie pszczółki - jak kto woli :)

Składniki:

Przygotowanie:

Wiem, że przepis na ule pojawił się na "smacznym", wiem że ule można robić także o smaku kokosowym lub czekoladowym - ja toleruję i uznaję za prawdziwe tylko orzechowe i tylko z samodzielnie zrobionym nadzieniem. Ciasteczka darzę ogromnym sentymentem gdyż gościły na moim weselu :)
Uwielbiam te ciasteczka mimo, że klejenie ich jest pracochłonne. Przepis jest bardzo prosty ale konieczny jest zakup specjalnych foremek. Sprawdziłam - wystarczy w wyszukiwarce wpisać "foremki ule" i sprawa jest wyjaśniona. Ja foremki kupiłam w małym ale dobrze zaopatrzonym sklepie typu "wszystko do gospodarstwa domowego". Kosztowały 6 zł.

Ciasto do wyklejania:
Orzechy zmielić, połączyć z cukrem pudrem i białkiem z jednego jajka.

Nadzienie adwokatowe:
Masło starannie miksujemy z cukrem pudrem, 3 żółtkami i alkoholem. Musi wyjść gładka (bez grudek), półpłynna masa.

Wykonanie:
Masą orzechową wyklejamy foremki, palcem robimy wgłębienie i napełniamy je nadzieniem adwokatowym. Z wafli wycinamy kieliszkiem odpowiedniej wielkości krążki, przykładamy je do dołu foremki (tak aby po odwróceniu nadzienie nie wypłynęło) i delikatnie otwieramy foremkę. Gotowe!

Wskazówki i sugestie:
- ciasteczka można skonsumować od razu ale ja polecam okryć je folią spożywczą i odłożyć na kilka goodzin w chłodne miejsce np. do lodówki - wszystkie składniki "przesiąkną sobą" a sama ule stężeją,
- jeśli ktoś ma "chody" u sióstr zakonnych, które wypiekają komunikanty (lub proboszcza), to polecam zakupić trochę niekonsekrowanych hostii - ule najlepiej smakują na takich cieniutkich wafelkach no i nie trzeba samemu wycinać kieliszkiem kółeczek

    Śr. ocena: 4.30 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • White Cafe, 2010-11-04 12:16:41
    White Cafe
    jadłam je na weselu u kuzynki, były przepyszne. Sądzę że zjadłam wszystkie jakie były... Jutro będę szukała foremki i napewno prędko zrobie. Mam nadzieję, że będą tak samo doskonałe jak na weselu bo wyglądają identycznie...
    Komentarz
  • Susanna, 2010-11-13 17:16:28
    Susanna
    White koniecznie wypróbuj a foremki to warto kupić nawet na allegro. Przyznam, że ja na swoim weselu wyjadłam chyba wszystkie orzechowe...
    Komentarz
  • White Cafe, 2010-11-18 15:48:04
    White Cafe
    2
    zrobiłam pomęczyłam się z nimi trochę, na początku ciasto rozpadało mi się po otwarciu foremki - postanowiłam dodać okruchy które mi zostały po wycinaniu kółek kieliszkiem. Jednak mimo to, wciąz ciasto pozostawało w formce. Poszperałam troche w necie i była tam porada, że zanim włożymy ciasto do foremki nalezy je opruszyć cukrem pudrem. No i potem to już poszło ciasteczka oczywiście bardzo dobre, tylko że wyszło mi dużo mniej masy orzechowej niż alkoholowej i samych (jak ja to nazywam miodków) wyszło mi z 20 sztuk tylko. Być może za mało zmieliłam orzechów.
  • Susanna, 2010-11-18 19:26:40
    Susanna
    White a jakiej wielkości robiłaś ule? Bo ja robiłam i małe (tych wyszło bardzo dużo) i średnie i zostało mi masy ajerkoniakowej a ciasto orzechowe zeszło całe Ale ciesze się, że wypróbowałaś przepis
    Komentarz
  • tam_taramtam, 2010-11-19 11:04:08
    tam_taramtam
    Mam duuużo orzechów do zużycia i chciałam zrobić takie właśnie ule, ale troche odstrasza mnie surowe jajko. Macie jakiś pomysł, czym możnaby je zastąpić? Szczególnie to białko w cieście, bo ajerkoniak kupie raczej gotowy.
    Komentarz
  • AgaZ, 2010-11-19 11:17:29
    AgaZ
    Pierwszy raz coś takiego widzę. Wygląda pięknie, aż ślinka leci. Ja mam niestety uczulenie na orzechy. Czy można je czymś zastąpić?
    Komentarz
  • Susanna, 2010-11-19 12:07:48
    Susanna
    Tam taramtam ale tego jajka naprawę w ogóle nie czuć w smaku. Po prostu białko jest idealne do związania orzechów i cukru pudru

    Aga orzechy możesz spokojnie zastąpić kokosem. Albo jak wyczytałam w necie - zamiast orzechów dodać czekoladowe petitki i kakao. Musi powstać taka gęsta masa
    Komentarz
  • mesta93, 2010-11-19 17:23:52
    mesta93
    -2
    muszę przyznać że wyglądają wyśmienicie i mam nadzieję że tak też smakują. Pozostaje tylko kupić foremki bo nie posiadam i do roboty
  • tam_taramtam, 2010-11-20 19:32:45
    tam_taramtam
    Nie chodzi mi o smak, a raczej o to, że nie mam dostępu do jajek ze sprawdzonych, pewnych źródeł, a nie chce ryzykować jedzenia surowych jaj z supermarketu.
    Komentarz
  • Susanna, 2010-11-21 10:14:57
    Susanna
    A jakbyś to jajko sparzyła wrzątkiem...? Obawiam się, że to jedyny sposób żeby połączyć te 2 składniki w gęstą pasę.
    Komentarz
  • Susanna, 2010-11-22 09:27:39
    Susanna
    Może trochę żelatyny rozpuścić w wodzie i spróbować jak połączy? Ale nie wypowie się nt. smaku bo nigdy nie próbowałam i raczej nie spróbuje (mam dojście do swojskich jajek). Jakbyś się się skusiła na wypróbowanie tego "patentu" to daj znać proszę jaki efekt końcowy wyszedł
    Komentarz
  • tam_taramtam, 2010-11-22 22:35:23
    tam_taramtam
    dzieki za rady, spróbuje coś wykombinować, tylko najpierw muszę nabyć maszynkę do mielenia orzechów i foremki
    Komentarz
  • himalaya, 2011-12-16 21:26:32
    himalaya
    2
    Przepis bardzo klarowny. Generalnie poszlo dosc latwo ale z wypelnianiem foremek (srednie) mialam troche problemu. Masa lepila sie i nie chciala odchodzic od foremki. Oproszenie cukrem pudrem pomoglo. Konczylam ule w stanie upojenia bo poczatkowe "popsute" ule po prostu zjadalam bo bylo mi szkoda. Zuzylam 1 okragly wafel na "podstawki" , cala mase ale tylko niewiele nadzienia. Nie wiem dlaczego? Pytanko: bialka do masy ubijamy? Czy jak potrzymam w lodowce mase to bedzie lepiej odchodzila od foremek? Ktos wie? W kazdym razie robie w ten weekend bo sa pyszne.
  • mysha25xx, 2012-03-13 13:54:50
    mysha25xx
    0
    Przepis na te ule jest wzięty z ulotki foremek. Robiłam z 1/2 porcji, wyszło 6 dużych uli i 2 średnie. Są pyszne, choć trochę trzeba się natrudzić żeby wyjąć ul z foremki. Trzeba ją koniecznie wysypać cukrem pudrem, a masę orzechową najpierw porządnie schłodzić w lodówce!!!
  • Susanna, 2012-04-13 11:30:42
    Susanna
    Mysha masę orzechową schładzam ale foremekniczym nie wysypuję - bez problemu ciastka odchodzą od foremek. Dziwi mnie ten problem. No i ja lubie małe ule(ńki) duże są za duże dla mnie


    Himalaya mi też zawsze zostaje trochę masy - można ją jakiś czas przechować w lodówce lub zużyć do np. lodów jako poleca coś a'la advocat
    Komentarz
  • margaretka33, 2012-10-14 18:08:47
    margaretka33
    ja kupuję w Veritasie hostie i one są podstawką pod ule - idealne , paczka niewiele kosztuje
    Komentarz
  • himalaya, 2012-12-23 05:41:24
    himalaya
    Schladzanie masy zdecydowanie pomaga. Zrobilam na impreze i teraz jak mnie gdzies zapraszaja to prosza zebym przyniosla ule (tylko ja mam foremki). Bede probowac zrobic ze zmielonych biszkoptow bo orzechy tutaj drogie a jednak tej masy troche zostaje. Jesli chcecie zrobic furore - przyniescie ule!
    Komentarz
  • magnolia123456, 2013-01-10 15:01:11
    magnolia123456
    0
    Smak ok, ale bardzo odstasza mnie surowe jajko! Ja bałabym się podawać coś takiego gościom. Nie zniechęcacie się świadomością narażenia na salmonellę?
  • azzis, 2013-02-13 15:51:24
    azzis
    magnolia123456 wystarczy sparzyć jajko i po sprawie
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe