Muffinki marchewkowe

autor: , kategoria: babeczki i muffiny , dodano: 2010-11-02
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Muffinki marchewkowe
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Muffinki marchewkowe

Składniki:

  • marchew [2 szklanki] (starta)
  • mąka pszenna [2.5 szklanki]
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
  • soda oczyszczona [0.5 łyżeczki]
  • sól [0.75 łyżeczki]
  • cynamon [1.5 łyżeczki]
  • gałka muszkatołowa [0.25 łyżeczki]
  • olej [0.75 szklanki]
  • jajka [4 szt.]
  • cukier brązowy [1 szklanka] (niepełna )
  • aromat waniliowy do ciast [1 łyżeczka]
  • czekolada biała [100 g]
  • wiórki kokosowe [1 op.] (małe (ewentualnie) )
  • orzechy laskowe [1 op.] (małe, posiekane (ewentualnie) ()

Przygotowanie:

Marchewki zetrzeć na grubszych oczkach tarki.
W jednym naczyniu wymieszać łyżką : mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową.
W drugim naczyniu wymieszać mikserem: startą marchew, olej, jajka, cukier, aromat waniliowy.
Połączyć oba naczynia, mieszając łyżką.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Polać nią muffinki i obsypać kokosami lub posiekanymi orzechami laskowymi.




Ja do białych kokosów dodałam zielonego barwnika spożywczego.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 14

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl - Muffinki wielkanocne

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem