Lasagne z mięsem mielonym wg.Sensuel

autor: , kategoria: zapiekanki , dodano: 2010-11-03
  • Mniam: 29
    Mniam zdjęcie! Lasagne z mięsem mielonym wg.Sensuel
    Mniam: 29
    Mniam zdjęcie! Lasagne z mięsem mielonym wg.Sensuel

Składniki:

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewam masło/margarynę.

Cebulkę drobno kroję i wrzucam na rozgrzany tłuszcz i solę.

Mieszam i czekam, aż się zeszkli.

Dodaję mięso mielone i mieszam.

* Ja osobiście daję 1 łyżeczkę soli na 0,5kg mięsa.

Dodaję puszkę pomidorów, a czasem i dwie.

Dodaję koncentrat by trochę zagęścił sos.

Mieszam całość, czekam aż mięsko nam się ugotuje i doprawiam pieprzem czarnym i oregano.

Czekam, aż cała woda czy nadmiar sosu wyparuje. Jak mięso było za tłuste to trzeba odlać nadmiar płynu.

SOS BESZAMELOWY:

Każdy pewnie robi wg. swojego przepisu także stosownie tego nie jest obowiązkowe. Jest też kilka propozycji sosu beszamelowego na smacznym, także ja nie będę wstawiała kolejnego.

Ja go robię tak.

W garnuszku rozpuszczam masło lub margarynę.

Jak się roztopi to dodaję mąki i szybko mieszam trzepaczką, aby się połaczyło.

Dodaję 0,5l mleka i stawiam n palniku, mieszam tak aby wszystko się połączyło ze sobą.

Doprawiam solą i białbym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Jej daję dość sporo bo ja lubię wyraziste smaki.

Zdjęmuję z palnika. Czekam chwilę i dodaję żółtko. Mieszam i stawiam jeszcze na chwileczkę na palnik.

Na samo dno naczynia wylewam 1/3 sosu beszamelowego.

Układam makaron NIE UGOTOWANY na sos.

Na makaron wykładam 1/3 mięsa.

Potem kładę znowu makaron i polewam go sosem beszamelowym.

Na sos kładę mięso.

Na mięso znowu makaron, sos i mięso.

* robię 3 warstwy, bo akurat takie mam naczynie. (patrz zdjęcie), ale mogą" być 2 i wtedy dzielimy wszystko na 2.

Rozgrzewam piekarnik do 180C termoobieg i wstawiam zapiekankę w takiej formie na jakieś 30/40 min.
Sprawdzam w tym czasie czy makaron już jest OK.
Wtedy starty ser wysypuję na wierzch i zapiekam jeszcze chwilę, aż ser się rozpuści.

* kiedyś robiłam tak,że makaron chwilę gotowałam. Ale w rezultacie końcowym to lasagne pływała, bo makaron nie wchłonął już nic (sos beszamelowy).
A robiąc z surowym makaronem to on wchłania część sosu beszamelowego i danie jest zwarte.

* ilość porcji zależy od sposobu krojenia. Mnie wychodzi ok.4.
* nie znam dokładnych cen produków PL, więc zaznaczyłam opcję 50zł.

Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam i że wszystko elegancko się zapisze ;)

    Śr. ocena: 4.83 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 75 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Pepus, 2011-09-20 21:27:41
    Pepus
    1
    Uwaga! Warto zrobić więcej lasagne, bo następnego dnia jest smaczniejsze.
    Ja zazwyczaj smarowałam naczynie żaroodporne masłem i beszamel kładłam tylko na górną (ostatnią) warstwę.
    Makaron kiedyś też gotowałam, ale tak jak piszesz nie wciągał już nic. Makaron można łamać do kształtu naczynia.
    Daję 5 gwiazdek za dobry i smaczny przepis do którego będziecie wracać nie raz

  • Kachulec, 2011-09-21 19:54:53
    Kachulec
    1
    Dobry przepis na lasagne. Bazując na tym przepisie można kombinować także z innymi farszami.

    Jedno małe "ale" - mięso wołowe jest lepsze, delikatniejsze.
  • aanneett, 2012-11-05 12:48:27
    aanneett
    0
    Bardzo dobry przepis. Ja robiłam w naczyniu 5l i 4 warstwy (oczywiście zwiększyłam proporcjonalnie ilość sosu i mięsa). Danie było tak dobre, że następnego dnia je powtórzyłam
  • lexuria, 2012-11-15 18:22:18
    lexuria
    W lasagne powinny być wyraźnie widoczne warstwy, jedna po drugiej, dodatkowo po wyjęciu z piekarnika należy "dać jej chwilę" wtedy można kroić ją jak tort.
    Komentarz
  • turu, 2015-10-09 12:35:58
    turu
    Czy wie ktoś może jak zrobić lasagne tak, żeby się nie rozwalała i była zwarta? Dodam od razu, że też kłade do naczynia żaroodpornego surowy makaron. Jednak do tej pory zamykałam naczynie żaroodporne pokrywą a dopiero pod koniec zdejmowałam ją żeby się bardziej zapiekła. Mimo tego wszystko pływało. Może trzeba przez cały czas piec bez pokrywy? ale czy wtedy makaron dojdzie do siebie? i czy nie spali się za bardzo wierzch?? proszę o pomoc
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem