Naleśniki z bananami

autor: , kategoria: naleśniki , dodano: 2010-11-04
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Naleśniki z bananami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Naleśniki z bananami

Składniki:

Przygotowanie:

Robię je od kilku dobrych lat. Są pyszne, gorąco zachęcam do spróbowania :)

Wszystkie składniki ciasta łączymy, tak aby nie było grudek. Ciasto nie może być za rzadkie. Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy naleśniki porcjami wykorzystując całe ciasto.

Banany obieramy i kroimy wzdłuż na 2 części.

Na każdy naleśnik nakładamy 1 połówkę banana i zawijamy w rulonik.

Ponownie smażymy (a w zasadzie podsmażamy) naleśniki na patelni już z bananami w środku do momentu, aż banany będą ciepłe a skórka naleśników chrupiąca. Robimy to na małym ogniu aby naleśniki się nie przypaliły. Smażymy z dwóch stron.

Na ciepłe naleśniki wykładamy dżem truskawkowy.

Smacznego:)

* ilośc porcji dla 4-5 osób

    Śr. ocena: 4.80 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • daget, 2010-11-04 18:15:56
    daget
    0
    Fajna odmiana dla nie lubiacych tradycyjnych nalesnikow z twarogiem. Banany w tej wersji sa doskonale. Oczywiscie musialam je lekko zmodyfikowac po pierwszych dwoch od razu pozartych. Banany przed zwinieciem posypalismy cynamonem.

    Jeszcze lepsze sie okazaly jak po wystygnieciu (bez nalozonego dzemu) podgrzalam je na patelni pod przykryciem. A pozniej je lekko przyrumienilam zeby skorka byla znowu chrupiaca. Banan sie po prostu rozplynal. Pycha!!!
  • Susanna, 2010-11-04 21:15:48
    Susanna
    Pośliniłam klawiaturę!! Dodaję do ulubionych a jutro lecę po banany do sklepu Postaram się kupić dość mocno dojrzałe aby nie były za twarde no i wypróbuję patent daget
    Komentarz
  • Susanna, 2010-11-04 21:17:29
    Susanna
    Aaa tak sobie jeszcze myślę, że takie gorące naleśniki z bananami możnaby polać sosem czekoladowym... właściwie nie polać a "popisać" żeby nie przesadzić ze słodyczą.
    Komentarz
  • splenders, 2010-11-05 08:17:35
    splenders
    o ranyyy jakie piękne )) też sie zaśliniłam)))wypróbu je ))
    Komentarz
  • La Monica, 2010-11-05 11:24:42
    La Monica
    Daget - z cynamonem mniam! Spróbuję
    Cały sekret to odgrzanie ich - bo wtedy skórka jest pysznie chrupiąca

    Susanna - mozna polewać czym się chce Ja uwielbiam z dżemem truskawkowym własnie

    Splenders - zachęcam
    Komentarz
  • Susanna, 2010-11-09 07:54:15
    Susanna
    1
    Ocieniam na 5 bo wczoraj zrobiłam te naleśniczki. Mężowi bardzo smakowały, mi zresztą też Wykonanie szybkie wiec i kolacja była szybka. Bananowe naleśniki na stałe zagoszczą w moim menu

    Aha banana posypałam cynamonem a naleśniki (tak jak pisałam) polałam sosem czekoladowym.
  • La Monica, 2010-11-09 11:08:06
    La Monica
    Fajnie, że smakowały
    Komentarz
  • Mariolcia =P, 2010-11-11 17:07:49
    Mariolcia =P
    1
    Pycha zrobilam bez dzemu, za to z sosem z miodu i masla czekoladowego - niebo w gebie!
  • mesta93, 2010-11-12 22:13:36
    mesta93
    Kurcze, aż mi ślinka cienkie, niestety na kolację już za późno więc naleśniczki muszą poczekać do jutra
    Komentarz
  • sweetnusia, 2010-11-16 02:12:02
    sweetnusia
    podobnie wyglądał Thai pancake... nalesnik musial byc chrupiacy, banany rozpływały sie w ustach.. Tajki na koniec smarowyaly go jeszcze nutella i kroiły na kawaleczki. zajadalismy sie nimi codziennie na palzy=D mniamniusne!!! mój chłopak woli wersje z ananasem
    .. jutro wyprobuje Twoj pzrepis
    Komentarz
  • La Monica, 2010-11-16 11:33:35
    La Monica
    sweetnusia- pierwsze słyszę o Thai pancake...ale wygooglowałam i już wszystko wiem Faktycznie musi być wspaniały taki deser. Z chęcia zjadłabym go w Tajlandii
    Komentarz
  • MoniaK, 2010-11-18 14:09:00
    MoniaK
    1
    Właśnie się nimi zajadam i polecam Bardzo dobre.
    Tylko chyba słabo podpiekłam, bo banan się nie rozpływał i był lekko twardawy. Na czym Wy podgrzewacie te naleśniki? Na maśle, oleju?
  • Ramila, 2010-11-18 15:31:51
    Ramila
    1
    robiłam,są pyszne ja smażyłam na oleju,żeby banan zmiękł przykryj przykrywką wtedy się lekko roztopi,mniammm
  • La Monica, 2010-11-19 11:17:10
    La Monica
    Ja podsmażam na maśl na małym ogniu, żeby banan był taki aal dente, czyli trochę roztopiony ale w środku twardawy
    Komentarz
  • _zabcia_, 2013-04-11 15:19:22
    _zabcia_
    A ja zamiast polewy truskawkowej polecam czekoladową! pycha!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe