Dyniowe risotto arborio

autor: , kategoria: dania z ryżu , dodano: 2010-11-05
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dyniowe risotto arborio
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dyniowe risotto arborio
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dyniowe risotto arborio
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dyniowe risotto arborio

Składniki:

Przygotowanie:

Kontynuuje moją serię "Jesień z dynią". Poniżej podaję przepis na moje ulubione risotto. Wychodzi słodkie, delikatne, zmysłowe. Idealne na późne jesienne popołudnia.

Dynię kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do rondelka z masłem, oliwą i posiekanym czosnkiem i przesmażamy ok. 7 minut na małym ogniu, często mieszając. Wrzucamy ryż, również przesmażamy nie więcej niż 4-5 min., bezustannie mieszając. We wrzątku mieszamy przyprawy (podałam orientacyjnie, ile dodaję) z ociupiną oliwy. Zaczynamy wlewanie do ryżu. Wlewamy po trochu i mieszamy chwilę. Sukcesywnie przez jakieś 4 minuty. Ryż powinien się gotować 15 min. Mój po tym czasie miał idealną konsystencję, ale to sprawa indywidualna, nie lubię rozgotowanego.

***Wskazówka: Mieszajmy ryż często, aby nie przywierał do dna i nie twardniał. Jeśli woda wyparuje przed końcem, trzeba jej trochę dolać i dalej intensywnie mieszać. Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu. Ma maślany, słodki smak. Można posypać jednym z włoskich serów - mozzarellą albo parmezanem.
Wychodzi jedna spora porcja.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe