Szybkie spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i pietruszką

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2010-11-06
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szybkie spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i pietruszką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szybkie spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i pietruszką

Składniki:

Przygotowanie:

Najszybsze spaghetti jakie znam. Często je robię bo wyjątkowo trafia w moje kubki smakowe :) Lojalnie ostrzegam, że jednak nie wszystkim smakuje ten wariant spaghetti. Ale zachęcam spróbować.
Aha natka pietruchy neutralizuje zapach czosnku ;)

Przygotowanie:
Makaron (ile kto zje) gotujemy w osolonej wodzie al dente.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy przeciśnięty czosnek i lekko rumienimy go na wolnym ogniu. Spalony czosnek jest gorzki więc radze uważać. Oliwa musi przesiąknąć zapachem czosnku...
Odcedzamy makaron, przekładamy całą porcję na patelnię i mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą do smaku.
Smacznego!

    Śr. ocena: 4.65 / recenzji: 10 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • lentilka, 2010-11-06 16:57:06
    lentilka
    4
    Robię podobny makaron do Twojego. Jednak zamiast pietruszki dodaję świeżą bazylię oraz jedną czerwoną papryczkę chilli. Czosnek kroję w plasterki, bo przeciśnięty przez praskę jakoś mi się nie widzi w tym daniu lubię czosnek więc nie przeszkadzają mi jego większe kawałki.
    Ogólnie pycha - proste, szybkie dla mnie idealne Moje comfort food.
  • lentilka, 2010-11-06 16:57:41
    lentilka
    Zapomniałam, że całość posypuję startym parmezanem
    Komentarz
  • Susanna, 2010-11-14 17:41:28
    Susanna
    Lentilko parmezan do spaghetti z oliwą uznaję za profanację ale papryczki jak najbardziej - jeśli ktoś lubi Bo ja to tak średnio. Ciesze się, że mamy podobne "smaki".
    Komentarz
  • paprak, 2011-03-12 14:15:57
    paprak
    2
    Uwielbiam takie proste dania I taki makaron rowniez gosci czesto w mojej kuchni. Polecam makaron pelnoziarnisty dla wzbogacenia smaku potrawy i dla "zdrowotnosci". A czosnek zawsze siekam bo praski nie uznaje Zawsze ta danie lepsze niz odgrzewany kotlet i kazdy potrafi przyrzadzic.

    Tez stosuje wariant z ostra papryczka i czosnkiem Oba wysmienite z winkiem

    Jesli komus sie wydaje, ze za proste zeby bylo dobre musi koniecznie wyprobowac to danie - w prostocie cala jego uroda
  • sol4ever, 2011-10-03 12:18:38
    sol4ever
    2
    Świetne danie, ja również to polecam, bo robi się szybko, nie kosztuje dużo a bardzo dobrze smakuje. Ja dodaję jeszcze podduszone krewetki, ponieważ mój TŻ nie toleruje dań bezmięsnychDziś będzie właśnie to na obiad więc wrzucę przepis

    Fajnie, że są ludzie którzy doceniają inne formy spaghetti. Ile można jeść to samo
  • Susanna, 2011-10-07 13:59:32
    Susanna
    sol4ever oj mój TŻ też płacze jak nie ma mięska. Dobry pomysł z dodaniem krewetek choć nie wiem czy prawdziwy włoch nie uznałby tego za profanację w tym daniu
    Komentarz
  • izulinkka, 2012-02-10 19:35:21
    izulinkka
    Bardzo dobre. Właśnie sie zajadam, aż mi sie uszy trzęsą

    Komentarz
  • Susanna, 2012-02-28 14:55:05
    Susanna
    Izulinko często robię to spaghetti jak mam "smaka" na coś szybkiego, sycącego i w miarę zdrowego. Nawet mąż się przekonał i też lubi sobie podjeść spagtetti ed olio Czosnek podsmażony na oliwie z oliwek mocno pobudza kubki smakowe do pracy
    Komentarz
  • bejbii, 2012-04-10 17:16:40
    bejbii
    1
    Właśnie zjadłam... PYSZNE uwielbiam makarony, uwielbiam czosnek... proste i pyszne jedzonko
  • doswiadczona_trzydziestka, 2012-04-11 18:08:43
    doswiadczona_trzydziestka
    3
    Najprostsza, a zarazem jedna z najlepszych past włoskich. Oczywiście czosnek musi być krojony, najlepiej jak najcieniej (żyletka się przydaje). Jeśli chodzi o parmezan, to jego dodanie jest raczej wskazane, a nie jest profanowaniem tego dania, nawet wg najbardziej fundamentalnych kucharzy włoskich. Smażący się czosnek należy w pewnym momencie podlać białym winem, wtedy się nie spali, a potrawa uzyska niesamowity smak. Makaron po odcedzeniu powinien być przynajmniej przez minutę na patelni z całym "sosem" w celu absorpcji jego aromatu. Pozdrawiam serdecznie. Ania.
  • Anyzkowa, 2012-04-11 19:20:16
    Anyzkowa
    1
    Uwielbiam to danie i preferuję je jednak z parmezanem
    I jednak lepiej smakuje z tagliatelle lub pappardelle, ale to już drobiazgi, ale warto skosztować. Dobry makaron i minimum dodatków to poezja smakowa
    Pychaaaaa.
  • iceflower, 2012-04-12 16:28:44
    iceflower
    0
    Jako fanka czosnku i makaronu uwielbiam również tę odmianę. Bardzo fajne jak chcemy zjeść coś na szybko - lubie w wersji opisanej, lubię z parmezanem, lubię z papryczką chilli. Nie próbowałam jeszcze z białym winem ale to kwestia czasu.
    Czasami proste dania są najlepszym rozwiązaniem, lubię i polecam.
  • behemotkot, 2012-04-13 09:39:15
    behemotkot
    1
    Robiłam wczoraj. Proste, szybkie, sycące danie. Nic dodać nic ująć
  • RosalindElle, 2012-04-14 15:14:45
    RosalindElle
    No proszę, przepis spadł mi z nieba - idealny szybki obiad. Super. Nie rozumiem, dlaczego niektóre recenzje powyżej ocenione są na -1. To, że ktoś da 5 gwiazdek i napisze ze jest po prostu dobre, to znaczy ze recenzja jest zła?
    Komentarz
  • adie94, 2012-06-23 17:25:05
    adie94
    Oliwy z oliwek sie nie smarzy poniewaz pod wplywem wysokiej temperatury traci cenne wlasciwosi a takze jej struktura przechodzi transformacje w szkoldliwa substancje ale mimo to bardzo fajny przepis
    Komentarz
  • studentkaAM, 2013-05-06 11:51:38
    studentkaAM
    0
    Przyznam szczerze, że ta wariacja na temat spaghetti bardzo mi smakowała. Z początku troszkę sceptycznie podchodziłam do ilości składników w tym przepisie, bo przecież jak można jeść sam makaron?! :P
    Ale właśnie zjadłam sobie taki makaronik na obiad. I całkowicie zmieniam zdanie Ów spaghetti to po prostu coś z niczego i do tego dobre Warto spróbować!
  • Agnieszka987, 2013-11-11 19:34:56
    Agnieszka987
    adie94 zalezy czy to oliwa rafinowana czy nie.
    Komentarz
  • Agnieszka987, 2013-12-09 13:31:29
    Agnieszka987
    0
    Własnie zrobiłam i jest pysznie Dodałam papryki słodkiej i ostrej w proszku Polecam

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe