Drezdeńskie ciasto adwentowe

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe, kuchnia niemiecka , dodano: 2010-11-07
  • Drezdeńskie ciasto adwentowe

Składniki:

Przygotowanie:

Powyżej przedstawiłam oryginalną listę składników. Ja ze swojej strony dodaje jeszcze 100g orzechów włoskich ale za to rezygnuje ze skórki pomarańczowej, bo za nią nie przepadam.
To nie pomyłka! Ciasto nie zawiera jajek.

Ciasto piecze się przynajmniej 3-4 tygodni przed jedzeniem.

WAŻNE! Rodzynki i koryntki opłukać i na noc zalać rumem. Nie zapomnieć !!!

Na drugi dzień ....
...drożdże rozkruszyć i zmieszać z 125ml. mleka, 5 łyżkami ąki oraz 2 łyżkami cukru. Odstawić w ciepłe miejce na około 30 min. Ja nagrzewam piekanik do 50 stopni, wyłączam i wstawiam zaczyn drożdży.
2/3 pozostałej mąki przesiać do miski, dodać skórki z cytryny i pomarańczy, sól, kardamon, 500g masło i 130g cukru. Dodać zaczyn z drożdży. Dobrze wyrobić aż ciasto będzie mialo pęcherzyki powietrza. W tym miejscu “odczypnęłam” trochę ciasta, dlaczego – napisze później . Dodać resztę mąki, cytryne, pomarancze, odsączone rodzynki, koryntki, aromat, orzechy oraz resztę mleka. Raz jeszcze wymieszać/wyrobić.
Ciasto podzielić na dwie części uformować coć na kształt chlebów, przełożyć z odstępem na posmarowną tluszczem lub wyłożoną pergaminem blache. Ta “ odszczypniętą” część rozwałkować i oblepić nią góre ciasta aby przy pieczeniu nie przypaliły się rodzynki. Odstawić w ciepłe miejsce ( znowu wstawiam do ciepłego piekarnika) na około 30 min.
Jak wstawiamy na “podrośnięcie” do piekarnika to po 30 min. przykryć jeszcze w piecu ściereczką i wystawić.
Piec rozgrzać do 180 stopni. Chleby piec 50-60 minut.
Dobrze jest uformować wysokie chlebki , bo po włożeniu do pieca trochę się rozejdą na boki .

Pozostałe masło rozpuścić i zaraz po upieczeniu, jeszcze gorące ciasto nim posmarować.
Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

Wystygnięte ciasto zawinąć w folie elastyczną, w folie aluminiową i zapakować w reklamowke, aby nie dostała się do nich wilgoć. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Nie dziwcie się, że potrzebna jest taka ilość masła, jest konieczna aby ciasto nie było suche.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Mariola1961, 2013-01-04 10:55:23
    Mariola1961
    0
    Bardzo dobre ciasto.Polecam

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe