MAKARON Z KLOPSIKAMI

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2010-11-08
  • MAKARON Z KLOPSIKAMI

Składniki:

Przygotowanie:

Klopsiki:

Mięso mieszamy z jajkiem, dodajemy namoczone i wyciśnięte środki z chleba(bez skórek) i mieszamy na jednolitą masę. Następnie dajemy tyle bułki tartej aby zrobiła nam się gęsta masa. Doprawiamy wg uznania, ja daję tylko trochę soli i czosnek granulowany bo sam sos będzie mocno doprwiony.
Z tak powstałego mięsa lepimy małe klopsiki i obtaczamy je w mące.

Do garnka wlewamy ok szklankę wody i odrobinę oleju, jak się zagotuje wrzucamy rosołek wowoły.Jak się rozpuści dodajemy nasze klopsiki.

w międzyczasie można ugotować makaron w lekko osolonej wodzie.

W trakcie gdy klopsy się gotują do osobnej miseczki wlewamu szklankę wody, 3 łyżki mąki, 2 łyżki słodkiej papryki w proszku i 1 łyżkę papryki ostrej. Ja dodaję jeszcze odrobinę chili.
Tak sporządzony sos dolewamy do gotujących się klopsów i czekamy aż zgęstnie.
Doprawiamy wg uznania. Ja daję w gratisie sos sojowy:)
Można dodać również różnego rodzaju zioła:)

Jeśli mam gości do ozdoby dodaję smietanę i posypuję koperkiem.

Smacznego!!!:)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe