Ciasto dyniowe z bakaliami

  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ciasto dyniowe z bakaliami
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ciasto dyniowe z bakaliami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto dyniowe z bakaliami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ciasto dyniowe z bakaliami

Składniki:

  • dynia [25 dag]
  • masło [20 dag]
  • mleko [0.5 szklanki]
  • mąka pszenna [2 szklanki] (można użyć innej mąki, albo pomieszać. Czasem dodaję żytnią)
  • cukier (szczegóły w przepisie)
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
  • daktyle [15 dag]
  • żurawina (suszona, garść)
  • rodzynki (garść)
  • wiórki kokosowe [0.5 szklanki]
  • jajka [2 szt.]
  • skórka z pomarańczy [1 łyżka]

Przygotowanie:

Wstępne przygotowanie ciasta.
Masło stopić i ostudzić. Cukier (ok. pół szklanki) miksujemy w mikserze w celu rozdrobnienia (uwaga, nie na puch!). Docelowo mamy otrzymać pół szklanki już rozdrobnionego cukru. Dynię (pokrojoną w kostkę) gotujemy na wolnym ogniu ok. 8 min. do miękkości i odstawiamy tak jak masło do ostygnięcia. Daktyle kroimy na drobniejsze cząstki, zależnie od tego, jaką preferujemy wielkość. Z pomarańczy ścieramy na tarce o średnich oczkach jedną łyżkę skórki.
Wystudzone masło ubijamy trzepaczką razem ze skórką pom. i cukrem. Kiedy masa będzie już dobrze wymieszana, przekładamy do miksera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy, przypominającej lekko miękkie masło. Dodajemy jedno jajko i miksujemy dalej. Dodajemy drugie i miksujemy znowu.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Do zmiksowanej masy dodajemy wszystkie wspomniane wyżej bakalie (można pokusić się o inwencję twórczą), ponadto dynię (którą można lekko rozdrobnić widelcem) i kokos. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy, a potem mleko i znów mieszamy.
Formę (kwadrat 20x20)wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią masę. Pieczemy ok 75 min do złotobrązowego koloru. Studzimy w piecu.
W cieście dominuje smak kokosa, więc nawet przeciwnicy dyni będą zadowoleni.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik na zimno

Komentarze

  • PatrykLubik, 2016-11-07 08:16:25
    PatrykLubik
    dyniowe
    Komentarz
  • PatrykLubik, 2016-11-07 08:17:57
    PatrykLubik
    dyniowe 3> ostatnio robiłem takie z mąki ekologicznej z Polskich Młynów, super wyszło
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką