Rybne kuleczki w zalewie

autor: , kategoria: przekąski na zimno , dodano: 2010-11-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rybne kuleczki w zalewie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rybne kuleczki w zalewie

Składniki:

  • filety rybne [60 dag] (z dorsza lub mintaja będzie idealny)
  • pierś kurczaka [20 dag]
  • kajzerka [1 szt.] (namoczona wcześniej w mleku)
  • sól (lub vegeta- nie więcej niż pół łyżeczki)
  • bułka tarta [1 szklanka]
  • olej rzepakowy (do smażenia najleiej nadaje się frytownica)
  • woda [1.2 l]
  • ocet [0.4 l]
  • cebula [2 szt.] (średniej wielkości)
  • cukier [1.5 łyżeczki] (oraz 8 ziarenek ziela angielskiego, 6 ziarenek pierzu, 2 liście laurowe i 1,5 łyżeczki wegety)

Przygotowanie:

Sposób przygotowania:
Rybę i pierś odciskamy bardzo dokładnie z nadmiaru wody.
Przepuszczamy przez maszynkę na średnio grubych oczkach razem z bułeczką odciśniętą z mleka. Doprawimy do smaku solą i pieprzem.
Formujemy niewielkie kuleczki i obtaczamy je w bułce tartej. Jeśli masa nie chce "współpracować" dosypujemy odrobinę buki tartej.

Gotowe kuleczki smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania rumianego koloru.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Z podanych składników tj. octu, wody i przypraw przygotowujemy zalewę octową krojąc cebulę w talarki i wszystko wrzucając do garnka. Po zagotowaniu zalewamy kuleczki włożone do słoika lub pojemnika i odstawiamy na noc ub 24 godziny :)

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 25

Komentarze

  • Princ3ska, 2010-11-22 18:57:29
    Princ3ska
    Jadłam kiedyś takie, ale z mięsa mielonego. Były przepyszne.. Ląduje w ulubionych!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem