Kurczak z orzechami i papryką

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia chińska / wietnamska , dodano: 2010-11-15
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kurczak z orzechami i papryką
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Kurczak z orzechami i papryką

Składniki:

Przygotowanie:

Jeśli jesteście miłośnikami szeroko pojętej kuchni azjatyckiej to gorąco polecam to danie :)

Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z imbirem, przyprawą 5 smaków, sosem sojowym, miodem oraz gałką muszkatołową. Odstawić na 30 minut. Wyjąć z marynaty. Smażyć w woku na oleju arachidowym. Wyjąc z woka, odłożyć.
Na pozostałym w woku oleju smażyć pozbawione pestek, posiekane suszone chili oraz orzeszki i pokrojoną w paski paprykę.
Po 2 minutach wrzucić posiekane dymki. Dodać marynatę i mięso, wymieszać.

Podawać z ryżem i surówką: u mnie surówka chińska.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • zuzzi, 2010-11-15 21:17:22
    zuzzi
    1
    Pyyyyyyyyyyychotka. Zrobiłam dzisiaj na obiad i ja jak i mój mężczyzna byliśmy baaaardzo milo zaskoczeni. Nie dodałam imbiru jedynie, bo sklep nasz jakiś wybrakowany. Myślę, że to będzie danie, które będę wykonywać częściej.
  • La Monica, 2010-11-16 11:28:27
    La Monica
    zuzzi - cieszę się, że smakowało
    Komentarz
  • anka_bunio, 2010-11-23 18:29:13
    anka_bunio
    1
    Kurczak z orzechami i papryką - bez mięsa ;D Tak to zjadłam. Pychota, imbir, orzeszki, gałka muszkatołowa, sos sojowy - jaki to daje aromat! Będę wracać. Muszę.
  • La Monica, 2010-12-21 16:21:30
    La Monica
    Bez mięska ? Nieładnie nieładnie
    Ważne, że smakowało, choć na pewno w troche inny "sposób".
    Komentarz
  • anka_bunio, 2010-12-21 20:01:46
    anka_bunio
    E tam zaraz nieładnie... bardzo ładnie Nikt nie ucierpiał na tym. Także moja sylwetka ;p a w smaku - niebo w gębie...
    Komentarz
  • La Monica, 2010-12-22 14:02:57
    La Monica
    Hehe, ale cieszę się, że smakowało
    Pozdrawiam!
    Komentarz
  • gaga87, 2010-12-28 12:20:58
    gaga87
    Wygląda jak z azjatyckiej knajpy faktycznie Uwielbiam orzeszki w tego typu daniach! Już czuję ten smak...

    Czy gdy zastąpię olej arachidowy zwykłym bardzo zmieni się smak? Nie chcę kupować, bo pewnie jest nietani, a znając mnie to użyję raz i będzie leżał

    Surówkę przygotowałaś sama? można przepis?
    Komentarz
  • La Monica, 2011-01-04 12:19:20
    La Monica
    Olej arachidowy ma zdecydowanie inny smak niż słonecznikowy. Ale możesz spróbować, jednak danie nie będzie już miało (a raczej kurczak) takiego aromatu orzeszków. Buteleczka ok 300ml kosztuje ok 20 zł. Jest fajny bo można śmiało go używać do sałatek i wszystkich dań z kuchni azjatyckiej. Ja mam taka buteleczkę na około rok czasu (olej się nie psuje tak szybko). A przepis na surówkę niedługo powinien się pojawić
    Komentarz
  • gaga87, 2011-01-04 22:13:09
    gaga87
    1
    Nie mogłam się powstrzymać i musiałam wypróbować, nawet bez tego oleju, choć skoto mówisz, że tak zmienia smak na pewno go kupię. Nie mogłam również znaleźć przyprawy 5 smaków, ani Wok-mix. Kupiłam przyprawę do dań chińskich, a analizując skład wychodzi na to, że to coś innego. Też będę musiała poszukać w większym mieście

    Samo danie rewelacyjne! Gdyby nie te moje modyfikacje, pewnie byłoby jeszcze lepsze Niedużo roboty, a danie jak z knajpy chińskiej. Polecam spróbować.
  • La Monica, 2011-01-05 10:00:08
    La Monica
    gaga - cieszę się, że smakowało. Jeśli chodzi o mieszankę przypraw to może być do dań chińskich choć lepszą mieszankę przypraw (oczywiście moim zdaniem) ma ta "5 smaków" . Olej arachidowy to droższy zakup ale potem każde mięso do chińskich dań będziesz mogła na nim smażyć, dzieki temu będzie miało taki fajny, specyficzny orzeszkowy aromat Pozdrawiam!
    Komentarz
  • anka_bunio, 2011-02-21 19:47:05
    anka_bunio
    Ja kupuję olej arachidowy za ok. 14-15 zł w supermarkecie. Nie wiem w tej chwili dokładnie, jaka pojemność, ale duży jest. Ma taką samą wysokość co klasyczny olej 0.5l.
    Komentarz
  • aleksaa, 2013-06-29 16:22:19
    aleksaa
    co z przepisem na surówkę chińską?
    Komentarz
  • ptasie__mleczko, 2015-11-22 16:06:23
    ptasie__mleczko
    0
    OMG!!! Bardzo ciekawe w smaku i baaaardzo dobre zastanawiałam sie nad zamianą cebuli dymki na zwykłą cebulę, ale jednak musi byc dymka rewelacyjne danie! a i zamiast przyprawy chińskiej dałam po prostu: czosnek, imbir, gałke muszkatołową, paprykę, curry (gdzies na necie taki skład znalazlam). Wyszło pyszne, polecam!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem