Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2010-11-15
  • Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym

Składniki:

Przygotowanie:

WARSTWA MIĘSNA:

W rondelku podduszamy pokrojoną i lekko osoloną cebulkę na odrobinie masła i wody na małym ognu,żeby się nie przypaliła.
Gdy się zeszkli dodajemy mięso i razem podsmażamy. Wgniatamy jeden ząbek czosnku.
Następnie dodajemy całą puszkę pomidorów i podgotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.

WARSTWA SZPINAKOWA:

Roztapiamy 2 łyżki masła i podsmażamy na nim paczkę szpinaku. Wgniatamy 2-3 ząbki czosnku i doprawiamy solą i pieprzem.

WARSTWA BESZAMELOWA:

Roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki mąki i chwilę smażymy na małym ogniu.
Powoli dolewamy małym strumieniem mleko cały czas mieszając, dodajemy sól i pieprz. Gotujemy aż zgęstnieje.

Makaron do lasagne należy obgotować chyba, że kupimy specjalny bez gotowania( ale ja i tak zawsze wolę go sparzyć)

W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno:

-makaron
-mięso
-makaron
-szpinak
-makaron
-sos beszamelowy
-makaron
-mięso
-makaron
-szpinak
-makaron
-sos beszamelowy
-ser
-na wierzchu posypujemy oregano


Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170' przez ok 30 min. Na koniec można zwiększyć temp. żeby ser się mocniej przypiekł.

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem