Pralinki domowej roboty do bombonierki

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2010-11-15
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pralinki domowej roboty do bombonierki
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pralinki domowej roboty do bombonierki

Składniki:

Przygotowanie:

Ponieważ powoli zbliżają się święta a funduszy w wielu kasach brak to polecam na prezent takie oto domowe czekoladki:)
Ich przygotowanie wymaga trochę wysiłku i czasu ale efekt zarówno wizualny jak i smakowy jest tego wart. Tu podaję wariację z kremem kawowym, lejącym się oraz z nadzieniem orzechowym ale nadzienie zależy tylko od naszej pomysłowości.

Do zrobienia tych czekoladek potrzebujemy silikonowej foremki na kostki lodu w dowolnym kształcie. Ważne żeby foremka była elastyczna co znacząco ułatwi wyjmowanie czekoladek. Niezbędny będzie także czysty pędzelek jak do farb plakatowych.

Rozpuszczamy jedną tabliczkę gorzkiej i tabliczkę mlecznej czekolady w kąpieli wodnej. Czekolada powinna być lejąca się.
Bierzemy foremkę i pędzelkiem wypełniamy każde wgłębienie czekoladową dość cienką warstwą(tzn. malujemy jakby środek).
Kiedy wszystkie będą już pomalowane wsadzamy na 15 minut do zamrażarki. Pilnujemy cały czas aby nasza czekolada była płynna- w tym celu możemy wsadzić miseczkę z czekoladą do gorącej wody.
Wyjmujemy i nakładamy kolejną warstwę pędzelkiem po czym znowu chowamy do zamrazarki. Czynność powtarzamy jeszcze raz.

Tak oto mamy gotową podstawę do dalszej pracy.

Krem kawowy
Do garnuszka wlewamy śmietanę kremówkę i dodajemy kawę i tabliczkę pokruszonej gorzkiej czekolady. Mieszamy intensywnie do momentu aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy z ognia. Możemy dodać łyżeczkę alkoholu aby nieco złagodzić słodki smak.
Studzimy masę i chłodną wlewamy do naszych foremek uważając żeby nie pobrudzić boków a jeżeli to nastąpi to wycieramy delikatnie brzegi patyczkiem do uszu. Pamiętajmy też aby zostawić milimetr lub dwa odstępu od góry na denko. Zalewamy masę czekoladą tak aby było już denko i wstawiamy do zamrażarki na 20 minut.
Jeśli nie zalaliśmy brzegów to wszystko powinno się ładnie scalić i można spokojnie i delikatnie wyjąć czekoladki z foremki.

Krem orzechowy
Do miękkiej nutelli dodajemy posiekane orzechy laskowe i nakłądamy do foremek. Reszta postępowania jak przy kremie kawowym:)

Jeśli chcemy uzyskać taki wzorek na czekoladce topimy białą czekoladę. Zanurzamy widelec w niej i poruszamy jak wahadełkiem nad czekoladkami w różne strony:P

Życzę smacznego i powodzenia w tworzeniu swoich wersji:)

P.s Za zdjęcie dziękuję mojej kochanej współlokatorce:)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 18

Komentarze

  • Doti_, 2010-11-17 13:34:41
    Doti_
    Wow!!! Wygląda przepysznie (a sądząc po składnikach nie może nie być pyszne Aż nabrałam chęci by je zrobić (wiadomo - Święta, czy imieniny taty). Jak dla mnie są bardziej czasochłonne niż trudne ;P

    A ile Ci wychodzi tych czekoladek??? Bo ja mam tylko 1 foremkę silikonową i to mi koplikuje sprawę (trzeba będzie dokupić jak zdecyduję się zrobić).
    Komentarz
  • Apsik, 2010-11-17 13:41:34
    Apsik
    1
    Wspaniale wyglądają, aż trudno uwierzyć, że powstały za pomocą pędzelka do malowania i odrobiny cierpliwości. Oceniam na 5 za rzetelny opis, śliczne zdjęcie. Smak jestem w stanie sobie wyobrazić, ponieważ przepis powstaje z gotowych produktów. Musi być pyszne!
  • Susanna, 2010-11-17 13:55:11
    Susanna
    Piękne te pralinki! I wierzę, że smaczne. Przepis dodaję do ulubionych i być może kiedyś skusze się na wykonanie.
    Komentarz
  • Osiak, 2010-11-17 13:56:56
    Osiak
    Doti zależy od wielkości otworków ale tak 15-18 sztuk powinno wyjść.
    Serdecznie polecam na prezent również w duecie z innymi czekoladkami jak Bounty czy Rafaello
    Komentarz
  • Mademoiselle_Pauline, 2010-11-17 16:31:24
    Mademoiselle_Pauline
    1
    Genialne !
    A jakby tak zrobić nadzienie z kajmaku, albo krem chałwowy ?
    Palce lizać
  • Osiak, 2010-11-17 18:24:14
    Osiak
    Co do nadzienia to całkowita dowolność panuje
    Byleby pamiętać o niezalepianiu nim brzegów bo się denko nie przyklei. A dla wielbicieli troszę "pikatniejszych" smaków można wlać likier do środka:P
    Komentarz
  • atlanta1987, 2010-11-17 21:54:48
    atlanta1987
    o kurcze ale pyszności..... zrobię na 100%!!!! rewelacja
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-11-20 14:52:09
    Sensuel
    Piękne zdjęcie...masz za co dziękować .No to trzeba szukać foremki na takie cudeńka .dodam do ulubionych,a jak znajdę to zrobię i podzielę się wrażeniami
    Komentarz
  • dziewczynabatmana, 2010-11-23 07:58:40
    dziewczynabatmana
    Opis fantastyczny - nawet jak dla mnie, czyli osoby która gubi się już przy samym wejściu do kuchni!
    Wyglądają fantastycznie, przypuszczam, że smakować muszą jeszcze lepiej no i chyba pokuszę się na wersję z likierem
    Komentarz
  • agnieszka_ask, 2010-11-24 15:39:45
    agnieszka_ask
    1
    Czekoladki zrobiłam i są cudowne. Roztopiłam tylko jedną tabliczkę czekolady do gotowania i to w zupełności wystarczyło. Zrobienie tych pyszności w cale nie zajmuje aż tak dużo czasu i w cale nie są aż tak pracochłonne
    Jeżeli ktoś ma ochotę je zrobić, to polecam użyć pędzelka o miękkim włosiu, w tedy łatwiej będzie rozprowadzać czekoladę w foremkach.
    I uważajcie, uzależniają!
  • Susanna, 2010-11-24 16:44:54
    Susanna
    Dziewczyny gdzie kupiłyście takie małe silikonowe foremki?? Szukałam na allegro ale są tylko duże
    Komentarz
  • Osiak, 2010-11-24 17:27:32
    Osiak
    Susanna to są foremki na kostki do lodu
    Możesz je kupić np. w marketach, na pewno widziałam w Kauflandzie i Carefourze
    Komentarz
  • Susanna, 2010-11-24 17:46:59
    Susanna
    I one są silikonowe? Bo ja mam foremki do lodu ale ze sztywnego plastiku. W każdym razie dzięki za cynk!
    Komentarz
  • agnieszka_ask, 2010-11-26 21:21:21
    agnieszka_ask
    ja swoje foremki kupiłam w markecie ( foremki do lodu). i koniecznie muszą być sylikonowe! z plastikowych nie wyjmiesz czekoladki
    Komentarz
  • dziewczynabatmana, 2010-11-28 16:22:20
    dziewczynabatmana
    ..a ja swoje kupiłam w sklepie wszystko po 5zł
    Komentarz
  • dziewczynabatmana, 2010-11-28 16:22:40
    dziewczynabatmana
    w sensie, foremki
    Komentarz
  • All That Jazz, 2010-12-19 21:26:01
    All That Jazz
    1
    Świetny przepis, robiłam już raz i wyszły super, dzisiaj robię po raz kolejny

    A co do foremek - teraz w Rossmannie są z bałwankami, coś koło 10zł kosztują
  • Lilith36, 2011-02-11 17:46:20
    Lilith36
    -1
    Brawa i 5 gwiazdek za inwencję twórczą I jaki efekt... śliczne Ci wyszły ^^

    Zabieram się za te czekoladki, jak tylko kupię foremkę

  • Grazynka36, 2014-12-19 14:09:28
    Grazynka36
    Muszę się zaopatrzyć w takie foremki - dotąd robiłam trufle (o, takie: http://wkuchnizwedlem.wedel.pl/konkurs/przepis/karmelowa-trufla-w-kakao), bo potrzebują tylko blachy i pergaminu, ale widzę, że wiele traciłam
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem