Roladki z bakłażana w pomidorach DUKAN PROTAL

autor: , kategoria: z drobiu, dieta dr Dukana (białkowa, protal) , dodano: 2010-11-15
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Roladki z bakłażana w pomidorach DUKAN PROTAL
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Roladki z bakłażana w pomidorach DUKAN PROTAL

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis zarówno dla tych na diecie jak i dla szczęściarzy, którzy diety stosować nie muszą :) Jest z tym troche roboty ale warto :)



Bakłażana myjemy, kroimy w cienkie plastry, posypujemy solą by pozbyć się goryczy.
Po 30min przepłukujemy plastry wodą.

Mięso mielone mieszamy z solą, pieprzem ziołowym, papryką oraz oregano (wg smaku).

Cebulę siekamy, podsmażamy na patelni bez tłuszczu, na małym ogniu, dodajemy wyciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mięso i za pomocą drewnianej łopatki rozdrabniamy je na malutkie kawałki. Gdy będzie podsmażone dusimy jeszcze ok 5min. Jeśli trzeba - doprawcie.

Oddzielamy bialka od żółtek. Białka wlewamy do talerzyka, ubijamy je chwilkę widelcem. Następnie każdy kawałek bakłażana moczymy w białku i smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na małym ogniu (białko może nam się przyklejać do patelni lecz nie należy się tym przejmować, po prostu połóżcie na to kolejny plasterek bakłażana i z kolejnym powinno już odejść). Bakłażana smażymy z 2 stron po ok 1-2min.

Mięso mieszamy z żółtkami.
Na każdy plasterek nakładamy trochę farszu, tak by nie wylatywało, zawijamy rulonik i spinamy wykałaczką. Kładziemy poziomo by farsz nie uciekł bokiem.

Jak już skończymy z roladkami, bierzemy sie za sos.
Najczęściej używam pomidorów krojonych z ziołami, do tego dodaję posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku - nie należy przesadzać.

Do naczynia żaroodpornego przelewamy pomidor i na tym układamy roladki.

Całość przykrywamy i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200'C przez ok 30min.

Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Hlaskoida przy czystej, 2010-11-16 10:26:19
    Hlaskoida przy czystej
    Bardzo, ale to BARDZO mnie się podoba ten przepis. Liczę, że uda mi się go wypróbować
    Komentarz
  • Apsik, 2010-11-16 14:31:01
    Apsik
    2
    Daję 5 gwiazdek za śliczne zdjęcia i rzetelny opis. I za sam przepis również, bo taka wersja też jest smaczna ale ja robię bardziej skomplikowaną. Do farszu dodaję jeszcze duszone pieczarki i brązowy, ugotowany ryż (opcjonalnie kuskus). Plastry bakłażana opiekam chwilkę w piekarniku nastawionym na górne grzanie (przewracając oczywiście), co powoduje, że warzywo ma sympatyczny wzorek no i nie zajmuje patelni. A sos pomidorowy robię jak do ratatouille, czyli duszona cebula z czosnkiem i pomidorami (świeże mieszam z pomidorami z puszki) i dodaję tymianek. Oczywiście sól i pieprz.
    Myślę, że najważniejszym smakiem jest połączenie bakłażana z pomidorami, ziołami i czosnkiem. Polecam bardzo przepis na te roladki. Jak widać każdy może je modyfikować na swój ulubiony sposób
  • aleksaa, 2010-11-16 16:12:50
    aleksaa
    Twój sposób z tymi dodatkami na pewno jest jeszcze smaczniejszy
    Należy jednak pamiętać że brązowy ryż czy kuskus to dopiero III/IV faza; ten przepis jest dla fazy II na dni PW
    Komentarz
  • DoriskaJ, 2010-11-16 17:29:45
    DoriskaJ
    2
    Jadlam! U znajomych Włochów. Cieszę sie bardzo, że trafiłam na ten przepis, bo smakuje bosko i można zjeść każdą ilość tych roladek. Są po prostu przepyszne!
  • Apsik, 2010-11-16 18:37:58
    Apsik
    W takim razie przepraszam, nie znam się na dietach Ale dla tych, co mogą sobie pozwolić polecam spróbować z dodatkami.
    Komentarz
  • anka_bunio, 2010-11-27 17:26:57
    anka_bunio
    3
    Skrycie liczyłam na to, że to danie mi nie zasmakuje, bo jest trochę pracochłonne. Niestety, stało się. To moja ulubiona wersja bakłażana EVER. Szukałam jakiejś ciekawej kompozycji od dłuższego czasu - bezskutecznie, za bakłażanem nie przepadałam.
    U mnie było tradycyjnie bez mięska, a z ryżem brązowym. Cudeńko niesamowite.
  • cinka89, 2010-12-13 16:09:02
    cinka89
    0
    Przepis bardzo dokładny i czytelny. Roladki wyszły pyszne. Największy problem stanowiło dla mnie obsmażanie bakłażana w białku... bardzo przywierał ale w ostateczności wyszło
  • aleksaa, 2010-12-13 16:14:05
    aleksaa
    zgadza się, smażenie bakłażana w tym przypadku jest najgorsze

    ciesze się, że smakowało
    Komentarz
  • Parvati, 2010-12-13 23:29:07
    Parvati
    Rewelka!
    Dodaję do ulubionych i ocenię jak wypróbuję!
    Komentarz
  • ziomaska, 2013-06-16 17:13:28
    ziomaska
    bardzo lubię takie oryginalne potrawy
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe