Kotleciki z tuńczyka DUKAN PROTAL

autor: , kategoria: ryby, dieta dr Dukana (białkowa, protal) , dodano: 2010-11-15
  • Kotleciki z tuńczyka DUKAN PROTAL

Składniki:

  • tuńczyk [2 op.] (w kawałkach w sosie własnym)
  • cebula [1 szt.] (średnia)
  • jajka [2 szt.]
  • otręby owsiane [4 łyżki]
  • musztarda [2 łyżeczki]
  • sos sojowy [1 łyżeczka]
  • sól [0.5 łyżeczki]
  • pieprz [0.5 łyżeczki]
  • papryka (przyprawa) [0.5 łyżeczki] (słodka)
  • papryka (przyprawa) [0.5 łyżeczki] (ostra)
  • czosnek granulowany [0.5 łyżeczki]

Przygotowanie:

Gdy nie możecie juz patrzeć na tuńczyka w puszcze czy sałatce, proponuje wypróbować te pyszne kotleciki :)

Tuńczyka odcedzić, przełożyć do miski, dodać jajka, otręby, startą na dużych oczkach cebulkę oraz przyprawy. Zagniatać jak mięso mielone.
Jeśli masa będzie za sucha, można ją odrobiną podlać zalewą z tuńczyka, ja jednak nigdy nie miałam takiej potrzeby.

Z przygotowanej masy uformować sobie kulki, mniej więcej wielkości orzecha.

Patelnię rozgrzać, zmniejszyć ogień, kulki układać na patelni lekko je spłaszczając. Smażyć z 2 stron, tak by były złoto - brązowe. Po przewróceniu na druga stronę podlewamy kotlety 4 łyzkami wody, gdy odparuje, proponuje przykryć je na chwilę by "doszły" w środku.

Uwielbiam je jeść tak bez niczego w czasie dni proteinowych, ewentualnie z jakimś czosnkowym albo ziołowym sosikiem.

    Śr. ocena: 4.80 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Dieta bezglutenowa - zobacz, co można jeść

Komentarze

  • anka_bunio, 2010-11-16 18:48:40
    anka_bunio
    U mnie w domu tuńczyk zawsze jest, ale niestety rozdrobniony. Czy nie rozpaćka mi się on na patelni?
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-11-16 18:55:08
    aleksaa
    z rozdrobnionym jeszcze nie próbowałam ale myslę że nie bedzie problemu, w końcu i tak wszystkie składniki miesza się razem i ten tuńczyk w kawałkach się kruszy. Ja rozdrobnionego nie lubie jeść bo jest bardziej wodnisty i taki paćkowaty... :P
    Komentarz
  • anka_bunio, 2010-11-18 14:58:32
    anka_bunio
    1
    Skonsumowalam z tuńczykiem rozdrobnionym... i bardzo smaczne Normalnie smażony tuńczyk średnio mi podchodzi, ale tutaj jest musztarda i sos sojowy, więc smaczek bardzo urozmaicony. A jak szybko się robi!
  • aleksaa, 2010-11-20 23:58:16
    aleksaa
    o widzisz! tak jak pisałam, gdy nie można już patrzeć na zwykłego tuńczyka, warto spróbować te kotlety
    super, że dąło radę z rozdrobnionym, może też go zacznę kupować bo u mnie na osiedlu jest bardziej dostępny
    Komentarz
  • anka_bunio, 2010-11-21 00:47:50
    anka_bunio
    Tuńczyk nigdy mi się nie znudzi... ale alternatywa dobra
    Komentarz
  • SISMADA, 2011-01-03 10:47:25
    SISMADA
    1
    Bardzo dobre, doskonale z sosem czosnkowym.
    Nie przepadam za tuńczykiem, ale ten przepis to zmienił. Gratuluję!
  • buenka, 2011-02-10 20:07:30
    buenka
    0
    Zrobiłam trochę większe i grillowałam na patelni - wyszły super
    Na pewno zrobię je jeszcze
  • amandi84, 2012-02-17 11:46:20
    amandi84
    1
    Super sa te kotleciki, robiłam jak bylam na dukanie, teraz nadal goszczą od czasu do czasu na stole
  • studentkaAM, 2013-11-12 15:15:02
    studentkaAM
    0
    W smaku super Jedyne do czego mogę się przyczepić to to, że strasznie rozwalały mi się na patelni przy przewracaniu :/ Ale za smak zasłużone 4,5*

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką