Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Panna cotta

autor: , kategoria: galaretki i budynie, kuchnia włoska , dodano: 2009-10-28
  • Panna cotta

Składniki:

Przygotowanie:

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, odstawić na 10 min. Laskę wanilii rozciąć, wyskrobać miąższ, dodać do śmietanki. Resztę śmietanki silnie podgrzać, dodać cukier i spęczniałą żelatynę. Mieszać, aby się rozpuściła. Śmietankę przecedzić przez sitko, przelać do 4 opłukanych zimną wodą miseczek, wystudzić, wstawić do lodówki do stężenia.

Przygotować sos: mrożone owoce wsypać na małą patelnię, podgrzewać do rozmrożenia. Przetrzeć przez sitko, pestki wyrzucić (chyba że lubimy z pestkami). Sos wlać z powrotem na patelnię, postawić na ogniu, dodać cukier żelujący i likier. Zagotować i odstawić do ostygnięcia.

Przed podaniem miseczki ze śmietankową galaretką ogrzać krótko we wrzątku (jeśli są to miseczki żaroodporne, jeśli nie – ogrzać tylko ściereczką zanurzoną w gorącej wodzie), podważyć galaretkę nożem i wyjąć na talerz. Oblać dookoła sosem owocowym. Udekorować według uznania.

    Śr. ocena: 4.07 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • delightful_girl, 2010-01-02 23:13:41
    delightful_girl
    -1
    Ale to fantastycznie wygląda.
    Pewnie i tak samo dobrze smakuje.
  • Ashira, 2010-01-02 23:16:11
    Ashira
    1
    pamiętam gdy po raz pierwszy znalazłam przepis na panna cotę.. od razu wiedziałam, że muszę to zrobić.
    i rozczarowałam się nieco. jest dla mnie o wieeeele za tłusta.
    połączenie kremowego smaku i wanilii jak najbardziej cudowne, ale jednak za tłuste jak dla mnie.
    koniecznie z jakimś kwaskowatym owocowym sosem, do przełamania słodyczy
  • kropka75, 2010-01-03 00:44:54
    kropka75
    0
    Ja jakoś nie rozumiem skąd ten szał na ten deser.
    Nie jest zły, ale żadna rewelacja. Taki śmietanowo-waniliowy budyń, tyle że bez mąki ziemniaczanej.
    Jadłam parę razy w życiu i nigdy mnie nie zachwycał.
  • Martilla, 2010-02-14 22:07:45
    Martilla
    2
    Ten deser przywołuje wspomnienie chwil spędzonych we Włoszech. Sama jeszcze nigdy go nie robiłam ale pora to zmienić
  • 83evelinka, 2010-02-23 19:50:00
    83evelinka
    2
    A ja bardzo uwielbiam ten deser, i zawsze nim sie zachwycam,wolę jak jest przygotowany w ten sposób,niz ten serwowany w restauracji z proszku (pracowałam na kuchni i sama robiłam taką proszkową panna cotte - sztuczną). Kogo znam to kazdy lubi ten deser. Ja nie dodaje likieru,ale z likierem tez super smakuje! Polecam!
  • CzerwoneUsta, 2010-04-18 11:51:31
    CzerwoneUsta
    -1
    Ja też uwielbiam deser
    Więc polecam
  • Convallaria majalis, 2010-04-18 20:03:08
    Convallaria majalis
    -3
    "Według ilości podanych na opakowaniu" czyli? A jak nie jest podane nic, tylko skład i producent? Przepis przez to niejasny.
  • muszynianka, 2010-04-18 20:41:29
    muszynianka
    _-_ żelatyna każdego producenta ma własne zalecenia na opakowaniu!
    Komentarz
  • Convallaria majalis, 2010-04-19 21:18:57
    Convallaria majalis
    Nie, nie każda ma podane. W każdej książce kucharskiej podane jest "łyżeczka" albo "5 płatków".
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Naleśniki z kurczakiem typu gyros
  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo