Panna cotta

autor: , kategoria: galaretki i budynie, kuchnia włoska , dodano: 2009-10-28
  • Panna cotta

Składniki:

Przygotowanie:

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, odstawić na 10 min. Laskę wanilii rozciąć, wyskrobać miąższ, dodać do śmietanki. Resztę śmietanki silnie podgrzać, dodać cukier i spęczniałą żelatynę. Mieszać, aby się rozpuściła. Śmietankę przecedzić przez sitko, przelać do 4 opłukanych zimną wodą miseczek, wystudzić, wstawić do lodówki do stężenia.

Przygotować sos: mrożone owoce wsypać na małą patelnię, podgrzewać do rozmrożenia. Przetrzeć przez sitko, pestki wyrzucić (chyba że lubimy z pestkami). Sos wlać z powrotem na patelnię, postawić na ogniu, dodać cukier żelujący i likier. Zagotować i odstawić do ostygnięcia.

Przed podaniem miseczki ze śmietankową galaretką ogrzać krótko we wrzątku (jeśli są to miseczki żaroodporne, jeśli nie – ogrzać tylko ściereczką zanurzoną w gorącej wodzie), podważyć galaretkę nożem i wyjąć na talerz. Oblać dookoła sosem owocowym. Udekorować według uznania.

    Śr. ocena: 4.07 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • delightful_girl, 2010-01-02 23:13:41
    delightful_girl
    -1
    Ale to fantastycznie wygląda.
    Pewnie i tak samo dobrze smakuje.
  • Ashira, 2010-01-02 23:16:11
    Ashira
    1
    pamiętam gdy po raz pierwszy znalazłam przepis na panna cotę.. od razu wiedziałam, że muszę to zrobić.
    i rozczarowałam się nieco. jest dla mnie o wieeeele za tłusta.
    połączenie kremowego smaku i wanilii jak najbardziej cudowne, ale jednak za tłuste jak dla mnie.
    koniecznie z jakimś kwaskowatym owocowym sosem, do przełamania słodyczy
  • kropka75, 2010-01-03 00:44:54
    kropka75
    0
    Ja jakoś nie rozumiem skąd ten szał na ten deser.
    Nie jest zły, ale żadna rewelacja. Taki śmietanowo-waniliowy budyń, tyle że bez mąki ziemniaczanej.
    Jadłam parę razy w życiu i nigdy mnie nie zachwycał.
  • Martilla, 2010-02-14 22:07:45
    Martilla
    2
    Ten deser przywołuje wspomnienie chwil spędzonych we Włoszech. Sama jeszcze nigdy go nie robiłam ale pora to zmienić
  • 83evelinka, 2010-02-23 19:50:00
    83evelinka
    2
    A ja bardzo uwielbiam ten deser, i zawsze nim sie zachwycam,wolę jak jest przygotowany w ten sposób,niz ten serwowany w restauracji z proszku (pracowałam na kuchni i sama robiłam taką proszkową panna cotte - sztuczną). Kogo znam to kazdy lubi ten deser. Ja nie dodaje likieru,ale z likierem tez super smakuje! Polecam!
  • CzerwoneUsta, 2010-04-18 11:51:31
    CzerwoneUsta
    -1
    Ja też uwielbiam deser
    Więc polecam
  • Convallaria majalis, 2010-04-18 20:03:08
    Convallaria majalis
    -3
    "Według ilości podanych na opakowaniu" czyli? A jak nie jest podane nic, tylko skład i producent? Przepis przez to niejasny.
  • muszynianka, 2010-04-18 20:41:29
    muszynianka
    _-_ żelatyna każdego producenta ma własne zalecenia na opakowaniu!
    Komentarz
  • Convallaria majalis, 2010-04-19 21:18:57
    Convallaria majalis
    Nie, nie każda ma podane. W każdej książce kucharskiej podane jest "łyżeczka" albo "5 płatków".
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe