Jeż

autor: , kategoria: ciasta z masą , dodano: 2010-11-17
  • Jeż

Składniki:

Przygotowanie:

Witam.

Oddzielone żółtka jaj (6) ucieramy z miękką margaryną najlepiej Palma dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, ucieramy aż będzie gładka masa. Dodajemy kakao tak około 4 łyżek czubate , ale to zależy jak bardzo chcemy by masa była ciemna i mocna w smaku im więcej kakao tym masa jest bardziej wyrazista. Do utartej masy dodajemy aromat arakowy lub rumowy i wódkę mieszamy - można mikserem :)

Odkładamy do osobnej miski 3 duże czubate łyżki masy-wykorzystamy je do wygładzenia uformowanego jeża.

Do dokładnie połączonych składników dodajemy pocięte w kostkę petti berre te z Jutrzenki są najlepsze ( na pewno się drobniej pokruszą ale to nic) i mieszamy aż ciastka będą dokładnie połączone z masą.

Następnie formujemy jeża z przygotowanej masy i ciastek, kiedy już nasz jeż ma pożądany przez nas kształt wówczas wygładzamy jego powierzchnie masą którą wcześniej odłożyliśmy ( tą przed dodaniem ciastek) ażeby nam się łatwiej pracowało robimy to szerokim nożem który co jakiś czas zanurzamy w ciepłej wodzie.

Każdy jeż musi mieć kolce :) wiec bierzemy migdały które wcześniej zalewamy gorącą woda i wyłuskujemy je z tej bazowej skórki kroimy je na słupki po czym wkuwamy w grzbiet jeża tak by nie było dziur.

A galaretkę jak już stężeje roztrzepujemy widelcem na nierówne grudy i układamy dokoła jeża no jeż musi być na trawce :)

Mam nadzieje że dokładnie opisałam i że będzie wam równie dobrze smakować tak jak mnie i mojej rodzinie
Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem