Pstrąg w ziołach

autor: , kategoria: ryby, dieta dr Dukana (białkowa, protal), kuchnia polska , dodano: 2010-11-18
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pstrąg w ziołach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pstrąg w ziołach
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pstrąg w ziołach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pstrąg w ziołach

Składniki:

Przygotowanie:

Danie w sam raz na dni proteinowe w 2 fazie diety Dukana, albo na uderzeniówkę :)

Oczywiście bardzo smakować będzie również tym nie na diecie :D można wówczas dodać np masełka na wierzch albo odrobinę oliwy do środka.


Ja kupuję świeże ryby ze stawów.... także z takimi rybami się trzeba troche pomęczyć.

1. Świeżą rybę myjemy ze śluzu.
2. Ostrym nożem obieramy ją z łusek.
3. Odcinamy głowę... przecinamy wzdłuż brzucha aż do "dupki".
4. Wyciągamy wnętrzności, skrobiemy całą zakrzepniętą krew która jest w środku - mięso musi być czyste.

UFFF, najgorsza część za nami...
------- nastawiamy piekarnik na 200'C.

5. Rybę od wewnątrz posypujemy solą morską oraz pieprzem, na zewnątrz nacieramy solą.
6. Cytrynę dzielimy na pół, z pierwszej połówki wyciskamy sok na wnętrza ryb, drugą kroimy w plasterki.
7. Pietruszkę myjemy, siekamy, wciskamy do rybek, jesli wydaje nam się że jest jej za dużo - obsypujemy nią rybę z zewnątrz.
8. Użyłam świeżego tymianku i suszonego rozmarynu - także pare takich gałązek tymianku wkładamy do środka i posypujemy odrobiną rozmarynu.
9. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki, układamy na ziołach.
10. W środku umieszczamy również plastry cytryny (2-3plastrów)

Ryby zawijamy w oddzielne kawałki foli, błyszczącą stroną do środka i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok 30min.

Rybka wychodzi bardzo soczysta, niezwykle smaczny jest ten sosik który się wytrąci - moczę w nim kawałki ryby, jest wtedy bardziej cytrynowa :)

Smacznego!


-----
- "koszt do 50": kupuje rybę za 13zł/kg, ale do tego dochodzi cena świeżych ziół w doniczkach, dlatego wychodzi ponad 20zł, jak ktoś ma swój ogródek zielarski to z pewnością koszty mu sie zmniejszą :)
-"czas 60min": tak na oko, zależy jak szybko wypatroszymy rybę

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Susanna, 2010-11-18 18:53:13
    Susanna
    Generalnie robię pstrąga tak samo z tą różnicą że do środka pakuję mieszankę masła, czosnku i pietruszki Mięso nie jest suche.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem