Półfrancuskie ciasteczka z jabłkami

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2010-11-18
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Półfrancuskie ciasteczka z jabłkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Półfrancuskie ciasteczka z jabłkami

Składniki:

Przygotowanie:

To jedne z prostszych przepisów na ciastka, który dała mi babcia kiedy byłam jeszcze nastolatką:)

Samo ciasto jest wytrawne gdyż nie zawiera cukru. Ogólna zasada przy zwiększaniu proporcji mówi że musi być taka sama ilość twarogu, mąki i tłuszczu. Margarynę można oczywiście zastąpić masłem, a jabłka innymi sezonowymi owocami.

Twaróg mielimy na drobnych oczkach lub po prostu kupujemy już sernikowy. Miękką margarynę siekamy z mąką, dodajemy twaróg i zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię do żywności i wsadzamy do lodówki na godzinkę.

W tym czasie obieramy jabłka i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy na ósemki.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i podsypując mąką blat rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 2-3 mm. Wykrawamy szklanką kółka na każde kładziemy jabłko lub inny owoc tak aby grubsza część ósemki była na zewnątrz. Przykrywamy drugą połówką ciasta i delikatnie sklejamy.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy na złoty kolor.
Po ostygnięciu posypujemy dowolną ilością cukru pudru.

Smacznego:)

    Śr. ocena: 4.83 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • Isanka, 2010-12-11 11:37:57
    Isanka
    2
    świetne!
    wypróbowałam i są naprawdę boskie.
    i wyrosły bez żadnych drożdży ani proszku do pieczenia

    po prostu zachwycają prostotą, no i smakiem
  • celofyz, 2011-06-05 12:33:19
    celofyz
    2
    Ten przepis jest rewelacyjny również na rogaliki! Ostatnio zrobiłam rogaliki z dżemem (tylko trzeba dokładnie pozaklejać, bo wylewają się strasznie w czasie pieczenia) - i rewelacja! Ciasto delikatnie się rozwarstwia i jest naprawdę wykwintne! Aha, twarogu nie mieliłam z lenistwa... I naprawdę nie trzeba
  • aleksaa, 2011-09-30 16:21:48
    aleksaa
    1
    ciastka wyszły bardzo smaczne, dziękuję za przepis

    mam jednak zastrzeżenia co do składników, mąki zużyłam znacznie więcej gdyż ciasto się strasznie lepiło
    Twaróg kupiłam już mielony.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem