Grillowana pierść z kurczaka z dipem czosnkowym

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2010-11-18
  • Grillowana pierść z kurczaka z dipem czosnkowym

Składniki:

Przygotowanie:

Tak przygotowana pierś z kurczaka jest soczysta i pachnąca. Fajnie tak sobie czasem pogrillować w środku zimy :D

Przygotowanie:
Najpierw kroimy cebulę w piórka i podsmażamy na oliwie. Odstawiamy na bok.
Pierś z kurczaka oprawiamy z żyłek, chrząstek i kosteczek. Trochę rozbijamy tłuczkiem. Z dwóch stron nacieramy oliwą z oliwek, kładziemy na kawałkach folii aluminiowej, posypujemy trochę solą i pieprzem oraz przyprawą do grilla (polecam z knorra). Zawijamy w folię i układamy na ruszcie w kombiwarze bądź piekarniku. Pieczemy przez 10 minut w temp. ok. 180 C. Następnie odchylamy lekko folię, kładziemy na wierzch wcześniej podsmażoną cebulkę i znów pieczemy 10 minut w temp. 190 C. Kurczak smakuje wybornie a przy tym nie jest suchy.

Podawać z dipem czosnkowym (mieszamy majonez, śmietanę i przeciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku) i pieczonymi ziemniaczkami (bądź chlebem).

Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • classic882, 2012-03-26 14:07:37
    classic882
    1
    Pierść z kurczaka wyszła naprawdę przepyszna !! Faktycznie pierś nie jest sucha I raczej radziłabym wstawić w piekarniku pieczenie na 20 min, wtedy będziecie mieć pewność, że kurczak się "dosmażył" również w środku Ale przepis rewelacyjny i szybki w zrobieniu

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe