Domowy ser smażony

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, pasty, kuchnia polska , dodano: 2010-11-20
  • Domowy ser smażony

Składniki:

Przygotowanie:

er ten można robić na dwa sposoby oraz w wielu wersjach smakowych, najbardziej popularny jest z kminkem (osobiście testowałam już z pieprzem, papryką, cynamonem, koperkiem, czosnkiem, ziołami)

Ser rozkruszyć widelcem na miseczce, lekko osolić, przykryć, postawić w ciepłym miejscu na 2-3 dni, aby zgliwiał. Najlepiej tak aby zapach nie przeszkadzał domownikom.

Można tego procesu uniknąć omijając czas gliwienia, posypujemy wówczas rozkruszony ser sodą, lekko zagniatamy widelcem i odstawiamy na 1 dzień.

Kiedy ser uzyska tzw. kożuszek włożyć na rozgrzane masło i smażyć na wolnym ogniu mieszając tak długo, aż się stopi. Dodać kminku. Osolić i wymieszać szybko z jajkiem (bądź samym żółtkiem - są różne szkoły), uważając, aby się nie ścieło. Gorący wylać na salaterkę.

Podawać można go na gorąco albo na zimno. Bez względu na to w jakiej jest wersji zawsze szybko znika.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • zuzzi, 2010-11-20 23:22:59
    zuzzi
    Moja mama uwielbia ser smażony. Osobiście nigdy za nim nie przepadałam, ale myślę, że zrobię mamie niespodziankę na święta Zawsze wydawało mi się, że robi się to z sera żółtego. Ląduje w ulubionych.
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-11-20 23:50:45
    Sensuel
    Jadłam...katowali nie tym jako dziecko.Smak znany i znienawidzony.A smród tego sera pamiętam do dziś i ten kminek.Kminku nie jadam do chwili obecnej.
    Nie oceniam bo musiałabym dać -5*,a nie ma takiej skali.
    Komentarz
  • muron, 2010-11-21 18:09:28
    muron
    uwielbiam, jako dziecko wydłubywałam kminek, teraz mogę nawet dosypać;-)
    Komentarz
  • Eowina1818, 2010-11-21 19:15:52
    Eowina1818
    w życiu czegoś takiego nie jadłam! muszę spróbować. ale ja bym chyba czosnku granulowanego dodała
    Komentarz
  • Inkarnatka, 2013-08-18 16:06:50
    Inkarnatka
    Robiłam już kilka razy i zawsze mam ten sam problem: jakiego twarogu użyć, by ser (po zgliwieniu) w czasie smażenia ładnie się roztopił? Niestety, ale twaróg kupowany w sklepach w opakowaniach nie roztapia się tylko rozwarstwia się: oddziela się płyn i robią grudki... :/ Mimo, że smak taki jak powinien być to konsystencja dyskwalifikuje taki ser :/
    Na pewno twaróg powinien być tłusty i nie suchy, tylko wilgotny, ale od jakiego producent wychodzi taki, jaki powinien wyjść prawidłowy ser smażony?
    Komentarz
  • kamyczek18, 2013-11-20 11:26:37
    kamyczek18
    0
    Uwielbiam! Jako dziecko nie znosiłam,teraz czasami nachodzi mnie ochota. To dobry sposób na zrecyklingowanie twarogu oszczędnie, ekonomicznie, pysznie! z kminkiem...mniam!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem