Quiche (Kisz)

autor: , kategoria: tarty, kuchnia francuska , dodano: 2010-11-22
  • Quiche (Kisz)

Składniki:

  • mąka pszenna [200 g]
  • masło [6 łyżek] (roztopić )
  • jajka [1 szt.]
  • sól [0.5 łyżeczki]
  • kukurydza konserwowa [1 op.] (mała puszka)
  • groszek konserwowy [1 op.] (mała puszka)
  • papryka czerwona [1 szt.]
  • papryka żółta [1 szt.]
  • pomidory [1 szt.]
  • ser [7 plastrów] (dowolny żółty ser)
  • jajka [3 szt.]
  • śmietana [0.5 l] (18%)

Przygotowanie:

Quiche jest dla mnie daniem weekendowym, bo wrzucam do niego wszystko to, co mi zostało z całego tygodnia i w ten sposób mam pyszne danie na piątek i sobotę :)
Podane składniki "nadzienia" są jedynie przykładowe, bo tak na prawdę do quiche można wrzucić absolutnie wszystko, co tylko podpowiada nam wyobraźnia, każdy rodzaj warzyw, mięso, wędliny, a nawet wędzone lub gotowane ryby (z owocami nie próbowałam ;) ).

Zaczynamy od przygotowania ciasta na spód i boki.
Mąkę, 6 łyżek roztopionego masła, jajko i sól zagniatamy, do momentu uzyskania spójności. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody lub kolejna łyżkę roztopionego masła. Kiedy jest już w miarę plastyczne, lepimy z niego kulkę, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min. żeby odpoczęło.

W międzyczasie możemy przygotować warzywa krojąc je na paseczki, plasterki, kawałeczki w zależności od tego, z czego zamierzamy zrobić nasze danie
oraz zalewę jajeczno-śmietanową. (mieszamy jajka ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem)

Schłodzonym ciastem wykładamy dno i boki formy do tart. Jeżeli używacie standardowej, ciasta powinno bez problemu wystarczyć. Osobiście używam dużej, kwadratowej, porcelanowej formy do zapiekanek, więc ciasta starcza mi tylko na spód i tak też zostawiam.
Następnie układamy przygotowane wcześniej składniki nadzienia i zalewamy masą jajeczną. Jajka powinny pokryć cała zawartość tarty (tak aby wystawały tylko koniuszki), jeżeli nie, zawsze możemy rozbić w osobnej misce kolejne jedno lub dwa jajka i dolać do reszty. Na wierz układamy plastry sera.

Całość zapiekamy ok 50 min. w temperaturze 200 stopni.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Zdrowe przekąski: top 9 według Polki.pl

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką