Ciasto marchewkowe ze skórką pomarańczy

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2010-11-23
  • Ciasto marchewkowe ze skórką pomarańczy

Składniki:

  • cukier puder [225 g] (grubsze ziarna)
  • jajka [2 szt.] (duże)
  • mąka [225 g]
  • soda oczyszczona [1 łyżeczka]
  • sól [0.5 łyżeczki]
  • cynamon [1.5 łyżeczki]
  • ekstrakt waniliowy [1 łyżeczka]
  • marchew [170 g] (duze oczka )
  • masło [55 g] (miekkie)
  • ser [110 g] (philadelphia)
  • cukier puder [150 g] (przesiany)
  • pomarańcze [0.5 szt.] (skórka z pomarańczy)
  • olej [170 ml] (roślinny)

Przygotowanie:

1. nagrzać piekarnik do 150 stopni po wcześniejszym przygotowaniu wszytskich składników - marchewki, skórki z pomarańczy etc

2. zmiksować olej z cukrem pudrem (grubszym), dodać jaja

3. dołożyć mąkę przesianą, sodę, sól i cynamon, dobrze wymieszać

4. dodać wanilię i marchew

5. wylać miksturę do formy 17cm x 20 cm (ja używam papieru do pieczenia), piec przez godzinę

Ostatnie 4 pozycje w składnikach tworzą polewę - wszystkie należy zmiksować i po wystygnieciu ciasta rozprowadzić po masie.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem