Konfitura z cytryn do herbaty - HIT!

autor: , kategoria: słodkie przetwory, kuchnia polska , dodano: 2010-11-24
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Konfitura z cytryn do herbaty - HIT!
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Konfitura z cytryn do herbaty - HIT!
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Konfitura z cytryn do herbaty - HIT!
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Konfitura z cytryn do herbaty - HIT!
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Konfitura z cytryn do herbaty - HIT!
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Konfitura z cytryn do herbaty - HIT!

Składniki:

Przygotowanie:

Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na wspaniałą konfiturę z cytryn bo u nas w domu to absolutny HIT od kilkunastu lat :)

Moja mama (od pewnego czasu i ja) zawsze produkuje tę konfiturę litrami a potem część słoików rozdaje w ramach drobnego upominku np. na Boże Narodzenie. Kto spróbował ten zaraz prosił o przepis. Herbata z taką konfiturą smakuje zdecydowanie lepiej niż z plasterkiem cytryny :)

Fakt trochę roboty jest ale naprawdę warto spróbować tym bardziej, że obecnie cytryny są w korzystnej cenie a z kolei maleńki słoiczek konfitury cytrynowej kupiony w sklepie jest drogi i zupełnie nieopłacalny. A przepis jest bardzo prosty.

Przygotowanie:
1. Cytryny porządnie wyszorować (najlepiej szczoteczką), włożyć do dużego garnka, zaleć zimną wodą i odstawić w chłodne miejsce na 24 h.

2. Po tym czasie zmienić wodę i cale owoce gotować przez 30 minut. Odcedzić i znów włożyć do zimnej wody. Pozostawić na kolejne 24 h.

3. Odcedzić, osuszyć i pokroić w kostkę - usunąć pestki.

4. Z wody i cukru ugotować syrop, dodać do niego pokrojone cytrynki i smażyć na wolnym ogniu aż staną się przeźroczyste a skórki zmiękną. W czasie gotowania mieszać drewnianą warzechą i dość często potrząsać garnkiem aby owoce nie przywarły.

5. Jeśli konfitura wydaje się za kwaśna (zależy od gatunku cytryn) dosłodzić wg. uznania. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i postawić na wieczku do ostygnięcia.

W zależności od tego ile soku będą zawierały cytryny - raz będzie tego "syropu" więcej a raz mniej. Ja wolę jak jest więcej :) Jeśli traficie na gatunek cytryn z gruba i twardą skórkę to nie czekajcie aż podczas smażenia zmięknie bo się nie doczekacie. Szkoda prądu i czasu. Jak miąższ zrobi się przeźroczysty to przekładajcie do słoików.

Jako czas przygotowanie podała 2 h bo nie przeliczałam dni na minuty.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Meariel, 2010-11-25 12:40:06
    Meariel
    Bardzo dziękuję za ten przepis, bo uwielbiam taką konfiturę i kupuję gotową w słoiczku. Może pora zrobić własnoręcznie Mam tylko pytanie ile mniej więcej wychodzi konfitury z podanych proporcji?
    Komentarz
  • Susanna, 2010-11-25 13:26:27
    Susanna
    Meariel ciężko mi powiedzieć ile bo przelewam do słoików różnej wielkości po musztardzie czy dżemie. Kilka napewno, tak mniej więcej 5-6
    Komentarz
  • Malenkabassa, 2010-11-28 15:05:14
    Malenkabassa
    3
    gotowa w sloiczkach ! zrobilam na probe, z polowy, i musze powedziec ze dobra jest wlasnie pije herbatke z moja (twoja)miksturka, tylko powiedz mi czy ona wychodzi tez troszke gorzka, bo ja czuje smak goryczki , nawet cukru dosypalam wiecej, i byly szorowane i moczylam i gotowalam i moczylam,i troszke czuc ... ale udoskonaliam troche doddajac odrobinke rumu 80% hmmm dobre hahah , podziekuj mamie za dobry przepis!
  • Susanna, 2010-11-28 17:14:49
    Susanna
    Mi się wydaje, że to zależy bardziej od rodzaju cytryn. Fakt - czasem konfitura jest gorzkawa - raz bardziej a raz mniej. Raz ma kolor ciemny, taki karmelowy a raz jasny. Stąd wnioskuje, że to sprawka cytryn W każdym razie patent z rumem jest ciekawy, zapewne wykorzystam niebawem bo już kupiłam 1,5 kg cytrynek na konfiturę
    Komentarz
  • astronomka, 2011-04-14 14:22:41
    astronomka
    0
    Zdecydowanie hit! Smakuje wysmienicie. Ja czesc syropu gotowalam z laska wanilii i bardzo przypasowalo mi to polaczenie, polecam.

    A co do goryczki, jak sie zje cytryny lyzka ze sloika, to owszem, czuc, jednak w herbacie gorycz znika calkowicie.
    Ode mnie 5.
  • Susanna, 2011-07-15 12:26:01
    Susanna
    Astronomka baaardzo mnie to cieszy U mnie konfitura z cytryn znika w ekspresowym tempie
    Komentarz
  • sierotkaa, 2011-08-02 11:22:28
    sierotkaa
    mam pytanko, może głupie no ale nie wiem... otóż czy jak przełożę syrop do słoików, to czy trzeba te słoiki z tą miksturą jeszcze zagotowywać?
    Komentarz
  • Susanna, 2011-10-07 13:57:41
    Susanna
    Sierotko nie gotuję (pasteryzuję). odwracam do góry dnem i czekam na "pyknięcie". Jeśli przegapię "puknięcie" to sprawdzam czy wieczka są wklęsłe. Jeśli są to jest OK
    Komentarz
  • mery384, 2011-11-08 20:53:42
    mery384
    1
    Muszę wypróbować. Wydaje się świetny a lubię dodawać cytrynkę do herbaty
  • Krasko1, 2011-12-19 16:14:19
    Krasko1
    Właśnie robię, zobaczymy co z tego wyjdzie
    Czy podczas gotowania cytryny mają tak "pękać"? Są takie jakieś wklęsłe
    Komentarz
  • Susanna, 2012-01-10 13:15:52
    Susanna
    Lepiej żeby cytryny nie pękały i zachowały sok w środku
    Komentarz
  • Susanna, 2012-12-07 11:37:55
    Susanna
    Zguba ciesze się Ja dziś będe smażyć cytrynki ale dodam trochę imbiu zeby były bardziej rozgrzewające
    Komentarz
  • pinaplesss, 2012-12-07 18:19:32
    pinaplesss
    0
    Zrobiłam i wyszła dobra, tylko jak pomyślę o tej ilości cukru... Jednak zostanę przy herbatce z cytryną i miodem, a konfitura przyda się awaryjnie, gdy zabraknie cytrynki.
  • Antarktyda, 2012-12-07 21:38:07
    Antarktyda
    0
    Wszysto świetnie! Tylko.. mam pewną wątpliwość - Nie trzeba tego pasteryzować, tylko po prostu przełożyć do słoiczków i ułożyć do gory dnem?
  • Antarktyda, 2012-12-07 23:10:32
    Antarktyda
    już nie trzeba odpowiedzi, nie pasteryzowałam i jest ok
    ALE mam inne pytanie! Ile tego dodajecie do herbaty? Ja normalnie słodzę 2 łyżeczki, a tej konfitury muszę dodać dużo więcej, żeby poczuć cokolwiek.. (dałam 6 łyżeczek)
    Komentarz
  • pinaplesss, 2012-12-08 00:19:33
    pinaplesss
    Ja nie słodzę herbaty, a też daję kilka łyżeczek konfitury, żeby coś poczuć...
    Komentarz
  • Susanna, 2012-12-10 13:39:40
    Susanna
    Ja słodzę i dodaję 2-3 łyżeczki.
    Komentarz
  • magic1984, 2013-01-28 11:21:12
    magic1984
    1
    Super przepis jednak czuć goryczkę, która mi nie pasuje. Następnym razem zrobię z samego miąższu. Pozdrawiam.
  • BlondeCountess, 2013-07-08 20:23:00
    BlondeCountess
    Witam,
    ciekawi mnie czy w konfiturach można używać brązowego cukru zamiast białego?
    Komentarz
  • karixo, 2014-09-30 16:41:47
    karixo
    Naprawdę ciekawy pomysł
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem