Cotopulo - pierś kurczaka ze szpinakiem.

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia grecka , dodano: 2010-11-27
  • Cotopulo - pierś kurczaka ze szpinakiem.

Składniki:

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w kosteczke i podsmażamy do zarumienienia i sciągamy z patelni by sciekl tłuszcz.
Obieramy,kroimy drobno cebule podsmazamy - dodajemy szpinak , mieszamy i tak smazymy z 5minutek na malym ogniu. dodajemy smietane (wedle uznania do smaku konsystencja by byla kolory lekko zielonego a nie mocno zielonego od szpinaku) , dodajemy przyprawy wedle uznania do smaku. Dusimy z 10minutek na malutkim ogniu, dodajemu odsączona piers z kurczaka mieszamy i odstawiamy.

Podajemy najlepiej smakuje z frytkami:) lub tostami:)

Na góre juz na talerzu sos ze szpinakiem posypujemy paroma kosteczkami fety do samku.

Smacznego.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • agnieszka_ask, 2011-01-11 13:06:26
    agnieszka_ask
    0
    Wyszło bardzo apetyczne. Wprowadziłam kilka zmian (gusta i guściki moich domowników). Zrezygnowałam z cebuli i fety, w zamian dodałam posiekane pieczarki i dusiłam wszystko razem. Sporo śmietany odparowało podczas duszenia, więc jeżeli ktoś lubi sosy, to proponuję przygotować z dwóch kubełków śmietany.
  • joasja, 2012-01-20 10:58:02
    joasja
    2
    2 kubełki? Jakoś sobie tego nie wyobrażam... Mnie przepis bardzo odpowiada, tylko dodaję jeszcze szczyptę gałki muszkatołowej, kuczaka jak zwykle zamieniam na indyka, a szpinak duszę tylko chwilkę, albo w ogóle nie duszę, tylko kładę na sitku i zalewam wrzątkiem...

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe