Spaghetti a'la bolognese

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2010-11-28
  • Spaghetti a'la bolognese

Składniki:

  • mięso mielone [500 g] (najlepiej wołowo-wieprzowe, d wersji light możemy dać drobiowe)
  • cebula biała [1 szt.]
  • papryka czerwona [1 szt.]
  • pieczarki [250 g]
  • olej rzepakowy [2 łyżki]
  • kukurydza konserwowa [1 op.] (mała puszka)
  • ser żółty [250 g] (parmezan lub mozarella - ma duzo mniej kcal a smakuje wybornie)
  • spaghetti [500 g]
  • kostka smakowa [1 szt.] (najlepiej mięsna z papryką)
  • koncentrat pomidorowy [1 op.]
  • czosnek [3 ząbki] (najlepiej rozgniecione)
  • liście laurowe [3 szt.]
  • ziele angielskie [4 szt.]
  • sól - płaska łyżeczka
  • pieprz [2 szczypty]
  • papryka (przyprawa) [2 szczypty] (słodka)
  • papryka (przyprawa) [2 szczypty] (ostra)
  • przyprawa do mięsa mielonego [2 łyżeczki]
  • keczup
  • mąka pszenna [2 łyżki] (do zagęszczenia - w razie potrzeby)
  • sos do spaghetti [1 op.] (fix)

Przygotowanie:

Warzywa (cebula, papryka i pieczarki) umyć, obrać i pokroić z drobna kosteczkę. Na patelnie wlać 2 łyżki oleju, wrzucić warzywa i chwilkę podsmażyć. Następnie dodać mięso mielone. Należy dobrze wymieszać składniki, tak by mięso nie miało duzych grudek. Dolewamy ok 2 szklanki wody, tak, by woda przykryła "farsz". Dodajemy czosnek i przyprawy (ilością przypraw proszę się tak bardzo nie sugerować, bo każdy lubi inaczej - ja lubię ostrzejsze potrawy). Dusimy ok 20 min po czym dodajemy kukurydzę, następnie Fix do spaghetti, 1 koncentrat pomidorowy, 2 łyżki ketchupu pikantnego.

W razie potrzeby możemy dolać wody i zatrzepać wszystko mąką rozrobioną z wodą (robimy tak, gdy widzimy, ze wody w spaghetti jest zbyt mało). Sos gotowy :)

Makaron gotujemy z dodatkiem 1łyżki oleju (zapobiegnie to sklejaniu podczas gotowania), odcedzamy i "płuczemy" go w zimnej wodzie, by sie nie sklejał bo wystygnięciu.

Układamy na talerzu kupkę makaronu, polewamy sosem (możemy też wymieszać makaron z sosem - jak ja to zrobiłam), posypujemy żółtym serem i zapiekamy w piekarniku lub podgrzewamy w mikrofalówce do momentu roztopienia się sera. Polewamy ketchupem i danie gotowe. Smakuje naprawdę wybornie! Smacznego! :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Węglowodany - jakie jeść żeby nie tyć

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką