Spaghetti a'la bolognese

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2010-11-28
  • Spaghetti a'la bolognese

Składniki:

Przygotowanie:

Warzywa (cebula, papryka i pieczarki) umyć, obrać i pokroić z drobna kosteczkę. Na patelnie wlać 2 łyżki oleju, wrzucić warzywa i chwilkę podsmażyć. Następnie dodać mięso mielone. Należy dobrze wymieszać składniki, tak by mięso nie miało duzych grudek. Dolewamy ok 2 szklanki wody, tak, by woda przykryła "farsz". Dodajemy czosnek i przyprawy (ilością przypraw proszę się tak bardzo nie sugerować, bo każdy lubi inaczej - ja lubię ostrzejsze potrawy). Dusimy ok 20 min po czym dodajemy kukurydzę, następnie Fix do spaghetti, 1 koncentrat pomidorowy, 2 łyżki ketchupu pikantnego.

W razie potrzeby możemy dolać wody i zatrzepać wszystko mąką rozrobioną z wodą (robimy tak, gdy widzimy, ze wody w spaghetti jest zbyt mało). Sos gotowy :)

Makaron gotujemy z dodatkiem 1łyżki oleju (zapobiegnie to sklejaniu podczas gotowania), odcedzamy i "płuczemy" go w zimnej wodzie, by sie nie sklejał bo wystygnięciu.

Układamy na talerzu kupkę makaronu, polewamy sosem (możemy też wymieszać makaron z sosem - jak ja to zrobiłam), posypujemy żółtym serem i zapiekamy w piekarniku lub podgrzewamy w mikrofalówce do momentu roztopienia się sera. Polewamy ketchupem i danie gotowe. Smakuje naprawdę wybornie! Smacznego! :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem